Політика
29 жовтня 2019
У Відні відбулися неанонсовані газові переговори між Україною та Росією
Це були перші двосторонні переговори України та Росії щодо газу з 2014 року.
news-image

У Відні 28 листопада представники України та Росії провели переговори щодо «співпраці у газовій сфері», пише «Є!» з посиланням на hromadske.

Цей раунд перемовин раніше не анонсувався. Про це повідомили в прес-службі Міністерства енергетики Росії.

За даними відомства, у переговорах взяли участь міністр енергетики РФ Олександр Новак, глава Газпрому Олексій Міллер, міністр енергетики України Олексій Оржель, а також керівники Нафтогазу і компанії «Оператор газотранспортної системи України».

Сторони обговорили російсько-українське співробітництво в газовій сфері — врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу з 2020 року, перспективи прямої покупки російського газу для споживачів України», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вони обмінялися пропозиціями щодо вирішення «питань, що стоять перед сторонами», а також домовились зробити більш інтенсивною «спільну роботу у двосторонньому форматі в найближчі дні».

Що цікаво, переговори відбулися не у тристоронньому форматі разом з представниками Євросоюзу, як це було раніше. Це були перші двосторонні переговори України та Росії щодо газу з 2014 року.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

Раніше стало відомо, що російський Газпром готується до припинення транзиту газу через ГТС України з 2020 року. Зокрема, про це свідчать збільшені обсяги перекачування газу до Європи. 18 листопада у Газпромі заявили, що надіслали Нафтогазу офіційну пропозицію про укладання нової угоди на транзит газу на 1 рік або продовження чинних контрактів. Умовою цього є відмова України від претензій до Газпрому в межах перемоги у Стокгольмському арбітражі, а також від штрафу, який на Газпром наклав українських антимонопольний комітет. В українському уряді цю пропозицію назвали неприйнятною.

У Нафтогазі надіслали офіційну відповідь, у якій запропонували, щоб Газпром погасив свій борг за рішеннями Стокгольмського арбітражу газом.

Зазначимо, що Україна на переговорах про транзит газу намагається укласти з Росією довгостроковий контракт на транзит газу терміном на 10 років з фіксованими обсягами транзиту, а також відповідальністю сторін за порушення угоди. Крім цього, за наполяганням України та ЄС, новий контракт мають укласти за європейськими правилами. Для цього в Україні ухвалили закон про анбандлінг Нафтогазу, який передбачає створення незалежного від Нафтогазу Оператора ГТС.

6 листопада у Газпромі заявили, що умовами для продовження транзиту газу через Україну є анулювання вимог України до Газпрому на 22 мільярди доларів та відновлення прямого постачання російського газу до України.

 

Читайте також:«Газпром» назвав дату і час перекриття вентиля