Політика
3 грудня 2019
Верховна Рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР
ВР проголосувала у другому читанні за президентський законопроект № 2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань".
news-image

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за президентський законопроект, що передбачає дочасне припинення повноважень голови Державного бюро розслідувань Романа Труби та його заступників. Про це пише «Є!» з посиланням на УП.

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за президентський законопроект № 2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань".

За законопроєкт проголосувало 250 депутатів. З них 224 депутати "Слуги народу", 2 депутати ОПЗЖ, 1 голос дала группа "За майбутнє", 18 - депутати "Голосу", 5 - позафракційні.

До законопроєкту було подано понад 300 поправок.

Зокрема, депутати підтримали поправку №318, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану у ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ. За неї проголсували 334 депутати.

Згідно із законом, очільник бюро самостійно буде здійснювати керівництво органом, не розділяючи повноваження із заступниками, як це визначав закон.

Статті про проведення конкурсу на заступників керівника ДБР виключаються, натомість директор ДБР отримує повноваження особисто призначати і звільняти своїх заступників.  

Також у документі виключається участь прем’єр-міністра у призначенні директора ДБР. Директор ДБР призначається на посаду президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу.

Як пише ЦПК, згідно з законопроєктом, чинного директора ДБР Романа Трубу та його заступників звільнять.

Раніше у цей день, перед початком голосування у Верховній Раді за цей законопроєкт,   президент Володимир Зеленський заявив, що "права рука" директора Державного бюро розслідувань Романа Труби підозрюється в отриманні $ 150 тисяч хабара, і закликав Верховну Раду прийняти законопроєкт №2116.

Нагадаємо, пенсійний фонд розпочав фінансування пенсій після підвищення.