Політика
4 грудня 2019
У Зеленського знали про блокування військової допомоги США ще в липні і просили «мовчати» — Зеркаль
За її словами, вона дізналася про утримання американської допомоги з дипломатичної телеграми, отриманої від посольства України у Вашингтоні.
news-image

Ексзаступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що офіційний Київ знав про утримання Білим домом військової допомоги і намагався приховати це від громадськості, пише «Є!» з посиланням на nv.ua.

У нас була ця інформація. Було згадано про деякі проблеми», — сказала вона в інтерв'ю The New York Times.

За її словами, вона дізналася про утримання американської допомоги з дипломатичної телеграми, отриманої від посольства України у Вашингтоні. Вона не змогла згадати точну дату, зазначивши лише, що її прислали до 30 липня, через кілька днів після скандальної телефонної розмови президента США Дональда Трампа з Володимиром Зеленським.

Офіс президента України також отримав телеграму з посольства у Вашингтоні:

Ми отримали її одночасно», — сказала вона.

Зеркаль першою серед українських високопоставлених чиновників визнала, що уряд України знав про блокування надання військової допомоги в той час, коли американські дипломати вимагали від Зеленського публічно заявити про початок політично мотивованого розслідування проти опонентів Трампа.

Ексзаступник голови МЗС України наголосила, що після початку розслідування Палати представників США у справі про імпічмент Трампа, офіс Зеленського спробував приховати інформацію, яка могла б нашкодити Трампові.

На зустрічі у вересні, за словами Зеркаль, помічник Зеленського Андрій Єрмак сказав їй «мовчати» і уникати коментарів у ЗМІ на будь-яку тему.

Його головним посланням було мовчати, не коментувати без дозволу», — сказала Зеркаль.

Вона додала, що МЗС України скасувало її візит до Вашингтона в жовтні, де вона планувала обговорити з представниками Конгресу США питання, пов’язані з розслідуванням щодо імпічменту.

У прес-службі Зеленського не відповіли на запит NYT на заяву Зеркаль про те, що уряд знав про утримання допомоги і про причини скасування її поїздки до США.

Скарга інформатора, який повідомив про липневу телефонну розмову між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським, привела до запуску процедури імпічменту.

Згідно з розшифровкою розмови, Трамп просив Зеленського відновити розслідування щодо компанії Burisma, з якою пов’язаний син Джо Байдена Хантер. Перед цією розмовою Трамп призупинив виділення військової допомоги Україні.

Тепер демократи намагаються з’ясувати, чи пов’язано рішення Трампа заблокувати військову допомогу Україні зі спробами змусити Київ почати політично мотивоване розслідування проти головного опонента Трампа — Джо Байдена.

Трамп наполягає, що розмова з Зеленським була«ідеальною» і що в контактах з українською владою не було quid pro quo(послуга за послугу).

Як повідомляли раніше, Олена Зеркаль на своїй сторінці в Фейсбук повідомила, що йде з посади заступника Міністра закордонних справ.

 

Читайте також:Військовий експерт Олексій Арестович назвав прізвище наступного Президента України і показав фото