Політика
4 грудня 2019
Транзит газу: Путін назвав умови України «неприйнятними»
Володимир Путін заявив, що РФ готова прокачувати газ в Європу лише на своїх умовах.
news-image

Транзитний газовий контракт між Україною та Росією завершується 31 грудня 2019 року, нового досі не уклали, пише «Є!» з посиланням 24tv.

Володимир Путін заявив, що РФ готова прокачувати газ в Європу лише на своїх умовах.

Володимир Путін під час зустрічі з президентом Сербії у Москві наголосив, що пропозиції України щодо нового контракту з 1 січня 2020 року для Росії "неприйнятні".

Правда, умови, які нам пропонують українські транзитери, можливі, вони економічно неприйнятні для нас поки. Але я сподіваюсь, що це позиція, яку вони запитують, і вдасться позиції якось погодити,– сказав лідер РФ.

Загалом Путін заявив про бажання продовжувати транзит по території України у наступному році. Зауважимо, що 28 листопада у Відні представники України та Росії провели переговори щодо "співпраці у газовій сфері". Цей раунд перемовин раніше ніхто не анонсував, однак обидві сторони відзначають – перемовини були досить конструктивними.

Газові переговори між Україною та Росією: що треба знати 

Україна хоче укласти контракт на 10 років, але у Росії пропонують лише на 1 рік. У пропонованому Росією договорі є умова – відмова України та РФ від взаємних претензій в міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів. "Нафтогаз" не збирається пробачати Росії 22 мільярди доларів.

Тим часом російський "Газпром" уже відмовився постачати Україні газ напряму доти, доки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах. "Нафтогаз" пропонував "Газпрому" віддати 3 мільярди доларів за Стокгольмський арбітраж прямими поставками газу.

Читайте також:Україна та Росія продовжили договір на транзит нафти на 10 років