Світ
5 грудня 2019
Міністерство закордонних справ України підготувало на розгляд уряду цікаву пропозицію
Українцям можуть заборонити їздити в Росію без закордонного паспорта
news-image

Міністерство закордонних справ України підготувало на розгляд уряду пропозиції про скасування можливості перетину громадянами України державного кордону з Росією за внутрішнім паспортом і свідоцтвом про народження, пише  «Є!» з посиланням на bagnet.org.

Про це заявив держсекретар МЗС Андрій Заєць.

МЗС України підготував на розгляд уряду пропозиції про припинення в'їзду українців до Росії за закордонними паспортами. Пропозиція підтримана всіма причетними органами влади. Так буде безпечніше!" - заявив він в своєму Twitter

Як пояснив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев, проектом постанови Кабміну передбачена зупинка дії положень угод з РФ від 1997 і 2011 років, укладених до початку російської агресії.

Цими положеннями визначено перелік документів, за якими громадяни України мають право перетинати кордон з РФ, і це, серед іншого, внутрішній паспорт громадянина України та свідоцтво про народження для дітей до 16 років.

Законом" Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України "чітко визначено документи, які дають право громадянину України на в'їзд або виїзд з України. Це паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний і службовий паспорти України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу і посвідчення особи на повернення в Україну (дає право тільки на в'їзд в Україну) ", - сказав Погорельцев.
У разі прийняття урядом постанови з 1 березня 2020 року до громадян України, які перетинають кордон з РФ, будуть застосовуватися положення цього закону в частині паспортних документів, що дають право на виїзд за кордон ", - додав він.

Погорельцев, посилаючись на дані адміністрації Державної прикордонної служби України, зазначив, що необхідність внесення змін до угоди 1997 і 2011 років з РФ пояснюється тим, що щорічно зростає кількість випадків виявлення підробок як свідоцтв про народження, так і внутрішніх паспортів у формі книжечки.

Крім того, за його словами, "існуючий спрощений режим поїздок громадян України в РФ в умовах збройної агресії останньої не адекватний загрозам національній безпеці України".

Чиновник також пояснив, яким чином зможуть оформити закордонний паспорт громадяни України, які перебувають в Росії.

У разі тимчасового або постійного перебування на території Російської Федерації громадяни України можуть звернутися з клопотанням про оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон в посольство України в Москві і консульських установ України в Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі або Новосибірську, в залежності від місця проживання", - заявив Погорельцев.
Станом на даний момент таким правом вже скористалися понад 4 тисячі громадян України, які оформили в наших установах на території Росії біометричні закордонні паспорти", - додав він.

Читайте також:Рада заборонила постачання електроенергії з Росії за двосторонніми договорами