Світ
6 грудня 2019
США запровадили санкції проти Росії за кіберзлочини
Санкції стосуються 17 приватних осіб та 7 організацій,
news-image

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 17 росіян і компаній, причетних до діяльності російської організації Evil Corp, яка відповідає за розробку і поширення шкідливого програмного забезпечення Dridex.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Evil Corp. використовувала шкідливе ПЗ Dridex для зараження комп'ютерів і збору облікових даних від сотень банків та фінансових установ у понад 40 країнах, що призвело до крадіжки понад 100 мільйонів доларів. Це шкідливе програмне забезпечення завдало мільйони доларів збитків американським і міжнародним фінансовим установам та їхнім клієнтам», — заявили у Мінфіні США.

Санкції стосуються 17 приватних осіб та 7 організацій, серед яких власне Evil Corp., її основні кібер-оператори, кілька підприємств, пов'язаних з членом злочинної групи, і фінансових посередників, послугами яких користувалася Evil Corp.

Йдеться про такі компанії, як ТОВ «Бизнес-столица», ТОВ «Оптима», ТОВ «Трейд-инвест», ТОВ «Центр автообслуживания», ТОВ «Вертикаль», ТОВ «ЮНИКОМ».

Також міністерство юстиції США висунуло звинувачення у кіберзлочинах одному з ймовірних лідерів Evil Corp. Це українець з російським громадянством Максим Якубець. За інформацію, яка допоможе знайти його, обіцяють нагороду в 5 мільйонів доларів. За інформацією Мінфіну США, це найбільша винагорода, яку коли-небудь призначали за кіберзлочинця.

Усі рахунки та власність цих осіб та компаній у США будуть заблоковані, а американським громадянам заборонено здійснювати операції з ними. Крім того, будь-які організації, які на 50% або більше належать одному або декільком зазначеним людям, також будуть заблоковані.

Як повідомляли раніше, Кабінет міністрів на своєму засіданні 27 листопада запровадив санкції проти тих, хто руйнує об’єкти культурної спадщини на території Крим та міста Севастополь, здійснює там теле- та радіомовлення, а також постачає матеріали для оборонно-промислового комплексу Росії.

Читайте також:В Єврокомісії запевнили, що санкції проти РФ збережуть до повного виконання мінських угод