Україна
6 грудня 2019
Найголовніше за день: вітання військовим, скандальне звільнення у МОЗ, закон про протидію відмивання коштів
Читайте про найголовніші події дня, 6 грудня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 6 грудня.

Вітання військовим

Президент Володимир Зеленський привітав військових з Днем Збройних сил та пообіцяв повернути усіх утримуваних українців і окуповані території. За словами Зеленського, усі пам’ятають, як складно було 5 років тому, коли армія багато чого не мала, але українці вистояли, бо мали "волю і непереможний дух".

Він також нагадав, що рівень довіри українців до армії дуже високий. І пообіцяв, що влада робитиме все, щоб військові це відчували: в умовах, озброєнні, гідному забезпеченні.  Зеленський також запевняє, що після досягнення довгоочікуваного миру "потужне українське військо залишиться пріоритетом, бо це гарантія свободи і незалежності".  

Скандальне звільнення у МОЗ

Керівниця Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства охорони здоров'я Ірина Литовченко вирішила піти з посади. Вона розповіла, що напередодні нове керівництво дало доручення «очистити» сайт МОЗ від абсолютно всіх згадок про попередню політичну команду, тобто про Уляну Супрун та її колег. А ввечері того ж дня надійшло наступне доручення: розмістити на Facebook МОЗ повідомлення, нібито відбувся технічний збій і всі новини з сайту зникли випадково й тепер все працює у звичному режимі. Литовченко стверджує, що з приходом нової команди у МОЗ вже 3 місяці немає затвердженого розподілу повноважень між заступниками міністра. Але вона сподівається, що у команди ще буде можливість повернутися та зробити ті зміни, на які заслуговує народ України.

Закон про протидію відмивання коштів

Верховна Рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроєкт № 2179 про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

За словами доповідача з питання "слуги народу" Ольги Василевської-Смаглюк, законопроєкт встановлює "справедливі та пропорційні санкції для тих суб’єктів, які залучаються до професійного відмивання коштів".

Вона додала, що при доопрацюванні до другого читання депутати уточнили перелік заходів впливу, які можуть бути застосовані за порушення, ввели такий захід впливу як "угода про врегулювання наслідків вчинення правопорушення", ввели правило, яким за 1 порушення не може бути застосовано більше 1 санкції, та зменшили максимальні штрафи "удвічі, а то і більше".За словами доповідача з питання "слуги народу" Ольги Василевської-Смаглюк, законопроєкт встановлює "справедливі та пропорційні санкції для тих суб’єктів, які залучаються до професійного відмивання коштів". За словами нардепа, загалом до другого читання було подано більше 1300 правок, з яких 500 було схвалено.

 

Також повідомляли, Рада Національного банку України, яка є органом, якому звітує Нацбанк, рекомендувала правлінню НБУ задіяти всі засоби для зниження облікової ставки, а також розкритикувала суттєве зміцнення курсу гривні.

Читайте також:Доба на Донбасі: 7 обстрілів, 23 вибухи