Уряд продає понад 700 державних підприємств
Кабінет міністрів України планує в 2020 році продати держпідприємств на суму 12 млрд гривень.
news-image

Кабмін виставив на приватизацію 737 об’єктів державної власності, серед яких є підприємства «Укроборонпрому» та власність Міноборони, пише «Є!» з посиланням на ua.news.

Про це повідомила народний депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум.

Уряд виніс на приватизацію 737 об’єктів державної власності. З 737 об’єктів, які вже передані на приватизацію: 58 підприємств Національної академії наук України, 11 підприємств з концерну «Укроборонпром» (хоча в законі заборонені до приватизації об’єкти обороноздатності держави), 4 об’єкти Міністерства оборони України, 21 об‘єкт Міністерства інфраструктури України», – розповіла депутат.

За її словами, більша частина об’єктів – не приносять прибутків протягом останніх 3 років, водночас є такі, які дають 2-4 млн грн. держбюджету, а деякі – по сто мільйонів на рік.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України планує в 2020 році продати держпідприємств на суму 12 млрд гривень. Раніше Кабмін погодив приватизацію 800 держпідприємств. За словами міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофія Милованова, приватизація необхідна, аби «на держпідприємствах перестали красти і з’явився справжній господар».

Всесвітній банк підтримав приватизацію українських держкомпаній. На думку кредитора, це повинно викорінити корупцію і допомогти залучити більше інвестицій в економіку.

Крім того, влада планує дозволити продаж держпідприємств іноземцям. У держбюджеті-2020 Міністерство фінансів заклало план надходження від приватизації у 5 млрд грн.

Пізніще у Мінекономіки заявили, що у наступному році розраховують продати 300 малих підприємств та 5 великих, це дасть по 6 млрд грн. Тому у бюджеті-2020 збільшили на 7 мільярдів гривень доходи від приватизації до 12 млрд.

Читайте також:У державній власності залишилось лише 7,6 млн гектарів землі — уповноважений президента