Суспільство
10 грудня 2019
«Нафтогаз» на грудень знизив ціну на газ для населення на 13%
У грудні ціна на газ для споживачів, які купують газ на умовах ПСО, становитиме 4277 гривень/тис. куб. м.
news-image

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" знизила на грудень ціну на природний газ для населення на умовах положення про накладення спеціальних зобов'язань (ПСО) на 12,69%, або на 622 гривень/тис. куб. м, до 4277 гривень/тис. куб. м (без ПДВ та вартості транспортування). Про це йдеться в повідомленні компанії, пише «Є!» з посиланням на 112.

У грудні ціна на газ для споживачів, які купують газ на умовах ПСО, становитиме 4277 гривень/тис. куб. м. Це на 13% нижче рівня регульованої ціни, яка діяла в листопаді", - йдеться в ньому.

Водночас, попри те, що за результатами біржових торгів ринкова ціна на газ на українському ринку останнього місяця не знижувалася, регульована ціна в грудні знизилася відповідно до заявленої вартості розмитненого в листопаді газу.

Також зазначимо, що гарантована ціна на природний газ для населення на перший квартал 2020 року становитиме 5,5 тис. грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів). 

Як повідомлялося, Кабмін схвалив фіксовану на весь опалювальний сезон гарантовану ціну на газ для населення на рівні 8 тис. грн/1 тис. куб. м.

Нагадаємо, "Нафтогаз" підвищив ціну на газ для населення на листопад на умовах положення про накладення спеціальних зобов'язань (ПСО) на 14,6% (622,24 грн/тис. куб. м), до 4899 грн/тис. куб. м. Варто зазначити, що в цій сумі не враховані ПДВ і вартість транспортування.

Також міністр енергетики та навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що з 1 січня 2020 року в Україні ПСО не передбачено, водночас буде можливість технічно встановити ціни форвардні на період опалювального сезону.

Також ми писали, що міста України можуть залишитись без газу, якщо «Нафтогаз» і «Газпром» не домовляться про транзит.