Політика
12 грудня 2019
Зеленський підписав закон, який захищає людей в інвалідних візках на дорогах
Цей закон відповідає європейським стандартам щодо осіб з інвалідністю та їх безпеки
news-image

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху осіб з інвалідністю, які пересуваються вулицями у відповідних пересувних кріслах. Про це передає прес-служба Офісу президента, пише «Є!»  з посиланням на  comments.ua.

Метою документа є захист прав на безпечне рух представників маломобільних груп населення, зокрема осіб з інвалідністю у кріслах колісних.

В даний час люди в кріслах колісних з двигуном не є учасниками дорожнього руху, тому фактично позбавлені права на безпечне рух.

Цей документ доповнює закон "Про дорожній рух" статтею 19-1, в якій передбачені основні права та обов'язки осіб, які рухаються в кріслах колісних.

Закон наближає до європейських стандартів відносини у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Відповідно до Європейської угоди (Женева, 1971), що доповнює Конвенцію про дорожній рух, відкриту для підписання у Відні 8 листопада 1968 року, до пішоходів прирівнюються особи, які пересуваються в інвалідних візках, що приводяться в рух ними самими або рухаються зі швидкістю пішохода. У той же час такі люди мають право в будь-якому випадку рухатися по проїзній частині дороги.

Закон набуде чинності на наступний день після опублікування, а введений в силу через шість місяців.

Читайте також:Рада продовжила на рік дію закону про особливий статус Донбасу