Політика
24 лютого 2015
Заява глав МЗС "нормандської четвірки" після зустрічі у Парижі: повний текст
"Ми закликаємо до якнайшвидшого укладення планів з виведення важких озброєнь і їх повної реалізації"
news-image

Глави МЗС "нормандської четвірки" у Парижі провели зустріч, на якій обговорювали ситуацію на Донбасі, зокрема атаки на Дебальцево і в районі Маріуполя.

Після зустрічі глава МЗС Франції Лоран Фабіус зробив офіційну заяву від імені чотирьох міністрів, повідомляє Є! Єдність.інфо з посиланням на сайт МЗС Німеччини.

Наводимо повний текст заяви:

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України зустрілися у Парижі, згідно з рішенням, прийнятим главами держав і урядів у "нормандському форматі" тижнем раніше.

Ця зустріч відбулася після підписання "Комплексу заходів з реалізації Мінських угод" в Мінську і декларації лідерів Франції, Німеччини, Росії та України, прийнятої 12 лютого 2015 року, яка передбачає створення наглядового механізму в "нормандському форматі".

Ми обмінялися думками щодо реалізації угоди про припинення вогню. Обговорювалася ситуація в Дебальцевому, і особливу увагу було приділено ситуації в районі Маріуполя.

Читайте також: Лавров в терміновому порядку покинув переговори нормандської четвірки в Парижі

Ми вимагаємо суворого дотримання всіх положень Мінських угод, починаючи з загального припинення вогню і виведення важкого озброєння.

Ми закликаємо до якнайшвидшого укладення планів з виведення важких озброєнь і їх повної реалізації. Ми просимо посилити спеціальну моніторингову місію ОБСЄ та розширити її мандат, надати додатковий персонал, обладнання і фінансування. З цією метою ми готові ініціювати будь-які дії у Відні, щоб гарантувати, що цей мандат буде подовжений швидко.

Ми закликаємо всі сторони забезпечити повний доступ спостерігачів ОБСЄ за всіма напрямами. Ми закликаємо всі сторони повністю співпрацювати з ОБСЄ, з метою повної реалізації свого мандата, особливо щодо моніторингу та верифікації відведення важкого озброєння.

Ми також закликаємо тристоронню контакту групу невідкладно створити робочі групи для досягнення прогресу з низки питань, в тому числі політичного процесу, які погоджені в "комплексі заходів" за участі всіх підписантів Мінської угоди.

Ми підкреслюємо важливість безперешкодного доступу гуманітарної допомоги в усі райони.

Нарешті, ми підтверджуємо, що Франція, Німеччина, Росія і Україна, як і раніше, рішуче налаштовані продовжувати вживати заходів у цьому форматі і зробити все можливе, щоб гарантувати, що зобов'язання будуть дотримуватися і криза буде вирішена.

Ми доручаємо нашим політичним директорам/заступникам міністрів закордонних справ контролювати здійснення Мінських домовленностей і скликати зустріч у разі необхідності. Ми готові обговорювати це питання, як тільки це буде необхідно.

Читайте також: У Мінську Порошенко звертався до Путіна на "ти", а той зривався на крик - Der Spiegel