Україна
16 грудня 2019
Найголовніше за день: Україна в рейтингу наймогутніших країн світу, новий голова НАЗК та проект закону Зеленського з децентралізації
Читайте про найголовніші події дня, 16 грудня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 16 грудня.

Україна в рейтингу наймогутніших країн

Американський журнал U.S. News & World Report оприлюднив рейтинг наймогутніших країн світу за підсумками 2019 року. Експертами враховано низку факторів, серед яких економіка, військова міць, політичний вплив, лідерство в світі, а також членство та участь у міжнародних альянсах.

Лідером рейтингу стали Сполучені Штати Америки. Друге місце укладачі віддали Росії, третє – Китаю. 

Україні в переліку віддали 39-те місце.

Новий голова НАЗК

Конкурсна комісія обрала новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова.  

Комісія оцінила його як кандидата, який найліпше відповідає критеріям.   Зазначається, що за його кандидатуру проголосували усі 6 членів конкурсної комісії.  

Проект закону Зеленського з децентралізації  

Президентський проект змін до Конституції щодо децентралізації передбачає утворення громад, а також запровадження інституту префектів. Разом з тим проект № 2598 не містить згадки про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей.

Законопроект пропонує запровадити такі адміністративно-територіальні одиниці, як громада, округ, область та Автономна Республіка Крим. Встановлюється, що громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України.

Раніше ми писали, що іноземцям заборонять купувати українську землю, а перепродаж землі обкладуть податками.