Україна
24 лютого 2015
Кабмін оприлюднив рішення, введення 5-10% податку на імпорт
Допсбор не пошириться на "життєво важливі" товари
news-image

Уряд України завершив консультації з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) щодо введення тимчасових заходів по стабілізації платіжного балансу країни, таким чином виконавши умову для введення в дію в 2015 році додаткового збору на імпорт у розмірі 5-10%, передає Є! Єдність.інфо

"З метою забезпечення реалізації закону україни "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стабілізації платіжного балансу" вважати консультації з МФО щодо введення тимчасових заходів по стабілізації платіжного балансу України завершеними", - йдеться в розпорядженні Кабінету міністрів №119 від 16 лютого.

Розпорядження набирає чинності з дня його опублікування.

Крім того, Кабмін оприлюднив постанову №63 від 16 лютого, яким затвердив перелік медичних виробів для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих, імпорт яких буде звільнений від сплати додаткового збору.

Як повідомлялося, Верховна Рада в кінці 2014 року за пропозицією уряду ухвалила закон "Про стабілізацію платіжного балансу України", що передбачає введення до кінця 2015 року додаткових 5-10% мит на весь імпорт, окрім критичного, в зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу.

Читайте також: Депутати ввели річний податок на розкішні авто в розмірі 25 тис. гривень

Згідно з документом, додатковим імпортним збором за ставкою 10% будуть обкладатися:

- готові харчові продукти;

- продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження;

- алкогольні і безалкогольні напої;

- тютюн і його замінники;

- оцет;

- живі тварини.

Під 5% збір підпадуть всі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти. Верховна Рада, зокрема, звільнила від додаткового збору електроенергію, неопромінені паливні елементи для АЕС (Твели), вугілля, кокс, газ природний (у звичайному та зрідженому стані), нафта та нафтопродукти сирі, бензин і дизельне паливо.

Читайте також: Обвал гривні змусив українців панічно скуповувати продукти, ліки і гаджети