Транзит газу та інфляція: Нацбанк оцінив вплив перекриття «труби» на економіку
Національний банк України прогнозує, що у 2020 році рівень інфляції в Україні складе 5% +/- 1% навіть за умови проблем з постачанням російського газу до Європи через газотранспортну систему України.
news-image

Національний банк України прогнозує, що у 2020 році рівень інфляції в Україні складе 5% +/- 1% навіть за умови проблем з постачанням російського газу до Європи через газотранспортну систему України, повідомляє Громадське.

Макроекономічний прогноз НБУ передбачає зниження інфляції до 6,3% на кінець поточного року та до 5% наприкінці 2020 року. У цей прогноз закладене зниження транзиту газу територією України у 2020 та 2021 роках, відповідно до базового сценарію», — повідомили у Нацбанку у відповідь на запит hromadske.

У Нацбанку нагадали, що очікують на зменшення обсягів транзиту російського газу через Україну у наступні 2 роки, проте не прогнозують, що Росія повністю відмовиться від послуг української ГТС.

Враховуючи це, Росія, ймовірно, не зможе повністю відмовитися від транзиту газу територією України у 2020-2021 роках. Тому базовий сценарій передбачає, що транзит газу знизиться з близько 90 млрд кубометрів у 2019 році до 50 млрд кубометрів у 2020 році та до 30 млрд кубометрів у 2021 році», — зазначили в НБУ.

Втрати України від зменшення обсягів транзиту Нацбанк оцінив у 0,6% ВВП у 2020 році та 0,9% ВВП у 2021 році.

При цьому у Нацбанку зазначають, що через проблеми з транзитом газу можуть виникнути негаразди із функціонуванням ГТС України, а також зростуть ціни на газ для населення та промислових виробників.

Суттєвим ризиком за такого сценарію буде нерівномірний розподіл транзиту газу протягом року – практично річний обсяг транзиту може припадати на один-два місяці за рік, що суттєво ускладнить підтримку функціонування газотранспортної системи. Крім того, фінансове навантаження з її підтримки практично повністю припаде на внутрішнього споживача, що призведе до подорожчання послуг з постачання газу для промислових та побутових споживачів», — йдеться у відповіді НБУ.

За песимістичного сценарію розвитку подій НБУ прогнозує більші втрати для економіки від припинення транзиту та більше зростання вартості газу для населення, адже близько третини того газу, який споживають українці, імпортується. Через особливість української ГТС, у разі припинення транзиту, імпортувати газ стане складніше, а його вартість буде зростати.

Раніше ми писали, що експерт спрогнозував, що буде з цінами на газ для українців.