Політика
19 грудня 2019
В ООН виступили з вимогами до Росії щодо Криму: ухвалено важливу резолюцію
Під час обговорення один із російських дипломатів висловлював погрози на адресу представників тих країн, які підтримають цей документ.
news-image

Генеральна асамблея ООН у середу, 18 грудня, ухвалила резолюцію про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації. Про це повідомляє obozrevatel.

"За" проголосували 65 членів, "проти" – 23, передає на сторінці у Twitter пресслужба Української місії в ООН.

Співавторами документа стали 38 країн. У резолюції наголошується, що отримання території чи іншої переваги в результаті агресії не може та не буде вважатися законною дією.

ООН також вимагає від Росії припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму шляхом примусового виселення та переселення туди своїх громадян.

Резолюція засуджує масові затримання активістів на основі звинувачень у підтримці тероризму і призови окупаційної "влади" до жителів окупованого півострова у Збройні сили Росії.

Крім цього, в документі міститься заклик звільнити всіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їх безпечне повернення.

На підтримку резолюції виступили країни ЄС, США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Швейцарія, Японія, Ізраїль, Молдова, Грузія, Чорногорія, Албанія, Північна Македонія.

Проти, зокрема, проголосували:

Росія;

Китай;

Індія;

Білорусь;

Сербія;

Іран;

Казахстан;

Киргизстан;

Вірменія;

КНДР;

Венесуела;

Сирія.

Більшість країн (83) утрималися. Серед них Боснія і Герцеговина, Лівія, Єгипет, Йорданія, Ірак, Бразилія, Мексика, Монголія, Пакистан, Південна Корея, Південна Африка, Таїланд, Індонезія.

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, який представляв проєкт резолюції на засіданні Третього комітету, повідомив, що під час обговорення один із російських дипломатів висловлював погрози на адресу представників тих країн, які підтримають цей документ.

Нагадаємо, Росія влаштувала чергову провокацію на міжнародній арені – привезла на форум ООН зрадників України з Криму.

Читайте також:Росія не домоглася переобрання до нового складу Ради ООН