Війна
20 грудня 2019
Затримані масово відмовляються повертатись в ОРДЛО у рамках обміну
Терористичне угруповання «ЛНР» зазначило, що вони готові передати українській владі 30 осіб.
news-image

Десятки осіб, яких українська влада планувала передати терористам ОРДЛО у рамках обміну заручниками, вимагають виключити їх зі списків та відмовляються повертатись на окуповані території.

Це може значно уповільнити переговори щодо обмінного процесу,пише ua.news.

Співрозмовник видання розповів, що близько 40 осіб відмовились брати участь в обміні. Серед причин – як небажання повертатись в ОРДЛО, так і плани закрити кримінальне переслідування в Україні та відбути покарання на неокупованій території.

Нагадаємо, 18 грудня Тристороння контактна група на засіданні у Мінську мала узгодити уточнені списки для обміну утримуваних осіб та визначити дату припинення вогню на Донбасі. Однак за результатами переговорів групі не вдалося досягти домовленостей про обмін «усіх встановлених на усіх встановлених». Також сторони вирішили не погоджувати новий режим припинення вогню, а підтримувати оголошений у липні «режим тиші».

Терористичне угруповання «ЛНР» зазначило, що вони готові передати українській владі 30 осіб.

Представник України у ТКГ Леонід Кучма заявив, що преговори щодо обміну утримуваними людьми між Україною та самопроголошеними «Л/ДНР» продовжуються.

Нагадаємо, 9 грудня в Парижі відбувся саміт у нормандському форматі. 

Президенти України Володимир Зеленський, Франції Еммануель Макрон і Росії Володимир Путін, а також канцлер Німеччини Ангела Меркель, домовилися провести до 31 грудня 2019 року обмін полоненими в форматі «всіх на всіх» і відвести озброєння ще на трьох ділянках до кінця березня 2020 року. Крім того, Україна зобов’язалася імплементувати до свого законодавства т.зв. «формулу Штайнмаєра». Сторони домовилися провести наступну зустріч за 4 місяці.

Читайте також:У полоні бойовиків перебувають 250 людей, – СБУ