Україна
22 грудня 2019
Головні новини тижня: імпічмент Трампу, сутички під Верховною Радою, резолюція ООН щодо Криму
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Імпічмент Трампу

Дональд Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому Палата представників оголосила імпічмент. Імпічмент оголошений за двома представленими демократами статтями обвинувачення – у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу. 

Голосування за першою статтею завершилося з результатом 230 голосів за імпічмент, 197 голосів проти. Жоден республіканець за імпічмент не проголосував, хоча двоє демократів проголосували проти. За другу статті проти імпічменту голосували троє демократів, відповідно загальний результат був 229 «за» і 197 голосів «проти».

Тепер питання про усунення 45-го президента з посади має розглянути Сенат США. Оскільки для відсторонення потрібні дві третини голосів, а більшість у Сенаті – в республіканців, Дональд Трамп, найімовірніше, збереже за свою посаду.

Сутички під Верховною Радою

Активісти під Радою зібралися в знак протесту проти ринку землі. Комітет з питань аграрної та земельної політики знову переніс розгляд правок до законопроекту про ринок землі. 

За останніми даними,до земельного законопроекту 2178-10 до другого читання внесли 4,5 тисячі правок. Вчора аграрний комітет попросив Раду внести до порядку денного у п’ятницю, 20 грудня, законопроект щодо запровадження ринку землі за умови розгладу його на комітеті.

Резолюція ООН щодо Криму

 Генеральна асамблея ООН у середу, 18 грудня, ухвалила резолюцію про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації.  "За" проголосували 65 членів, "проти" – 23, передає на сторінці у Twitter пресслужба Української місії в ООН.

Співавторами документа стали 38 країн. У резолюції наголошується, що отримання території чи іншої переваги в результаті агресії не може та не буде вважатися законною дією. ООН також вимагає від Росії припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму шляхом примусового виселення та переселення туди своїх громадян.

Резолюція засуджує масові затримання активістів на основі звинувачень у підтримці тероризму і призови окупаційної "влади" до жителів окупованого півострова у Збройні сили Росії.

Крім цього, в документі міститься заклик звільнити всіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їх безпечне повернення.  під час обговорення один із російських дипломатів висловлював погрози на адресу представників тих країн, які підтримають цей документ.

В'їзд на територію РФ тільки за закордонними паспортами

З 1 березня 2020 року перетин кордону з РФ буде здійснюватися на підставі закордонного паспорта. Це стосуватиметься тільки для громадян України, що виїжджають з України на територію РФ. 

Таким чином зменшується час проходження прикордонного контролю кожного громадянина. Для перевірки даних особи відомості закордонних паспортів зчитуються спеціальними приладами.

Україна в рейтингу наймогутніших країн

Американський журнал U.S. News & World Report оприлюднив рейтинг наймогутніших країн світу за підсумками 2019 року. Експертами враховано низку факторів, серед яких економіка, військова міць, політичний вплив, лідерство в світі, а також членство та участь у міжнародних альянсах.

Лідером рейтингу стали Сполучені Штати Америки. Друге місце укладачі віддали Росії, третє – Китаю. 

Україні в переліку віддали 39-те місце.

Читайте також: В ООН виступили з вимогами до Росії щодо Криму: ухвалено важливу резолюцію