Політика
26 грудня 2019
В Україні розпочався зимовий марафон листів до українських політв'язнів у РФ
Листи з України нагадують їм, що про них не забувають.
news-image
В Україні розпочався традиційний марафон листів для утримуваних українців у Російській Федерації. Листи з України нагадують їм, що про них не забувають.

Про це повідомили у групі підтримки колишнього в'язня Олега Сенцова.

Зимові свята в неволі будуть зустрічати щонайменше 87 громадян України за ґратами в Росії та окупованого Криму, і щонайменше 250 громадян України у підвалах окупованого Донбасу… Для них  листи із волі — це ковток свободи, зв'язок із зовнішнім світом та величезна моральна підтримка», — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що для проходження «тюремної цензури» у Росії та анексованому Криму слід дотримуватися правил:

писати російською мовою;

дотримуватися політичної нейтральності;

вказувати на конверті рік народження, повне ім’я, по батькові та прізвище адресата;

вкласти у конверт чисті аркуші паперу, російську марку (за наявності) та конверт, якщо сподіваєтеся на відповідь.

Також уточнюють, що у випадку надсилання листа людині, яка знаходиться в окупованому Донбасі, бажано ставити адресу Центру громадянських свобод: 01024 Київ, Басейна 9-Г, оф.25.

Щонайменше ці листи отримають рідні полонених, якщо жодної можливості передати адресатам у нас не буде», — пояснили у повідомленні.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся великий обмін полонених, з російського полону повернулися 35 українців. Серед них — 24 моряки, яких РФ захопила в Керченській протоці, режисер Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Павло Гриб та інші, чиї прізвища кілька років поспіль звучали майже на всіх міжнародних зустрічах як прізвища політв'язнів.

Однак, попри масштабний обмін, за даними українського омбудсмена Людмили Денісової, у Росії та на окупованих нею територіях залишаються за ґратами щонайменше 250 українців.

Зокрема — кримський активіст Олексій Чирній, засуджений у справі так званих «українських диверсантів» Андрій Захтей, обвинувачений у шпигунстві Валентин Виговський. 

Читайте також:Пристайко анонсував масштабний обмін полоненими наступного тижня