Україна
26 грудня 2019
Найбільша українська АЕС повністю перевела 5-ий енергоблок на американське ядерне паливо
Під час ремонтної кампанії 2019 року активну зону енергоблоку №5 Запорізької АЕС було повністю завантажено паливом Westinghouse
news-image

Ще три блоки ЗАЕС – перший, третій та четвертий – мають зараз змішане завантаження.
Про це повідомляє прес-служба ЗАЕС, пише «Є!»  з посиланням на Ukraine News.

Таким чином на сьогодні в активній зоні енергоблоків ЗАЕС знаходиться наступна кількість ТВЗ-WR (тепловиділяючі збірки виробництва Westinghouse):
- 163 – на п’ятому
- по 84 (тобто половина) – на третьому та четвертому
- 126 – на першому (який зараз знаходиться у планово-попереджувальному ремонті).

Використовуючи різні джерела постачання палива, ми в першу чергу забезпечуємо енергетичну безпеку України. Щодо надійності альтернативного палива, то ТВЗ-WR демонструють хороші результати з механічної стабільності», – підкреслює заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки ЗАЕС Олександр Ігнатченко.

До переваг цього палива відносять на Запорізькій АЕС і відсутність проєктних обмежень стосовно циклів зміни потужності. Тобто таке паливо більш гнучке для використання в маневрових режимах. На блоках з паливом Westinghouse планується впроваджувати підвищення рівня потужності на 1,5%.

Але першочергове завдання: перевести використання палива Westinghouse у промислову експлуатацію на визначених енергоблоках ЗАЕС. У 2020 році це відбудеться на блоці № 5. Також у наступному році очікується повне завантаження ТВЗ-WR активної зони енергоблоку № 1, у 2021 році – енергоблоків № 3, 4. Через рік після цього, за умови успішної дослідної експлуатації, використання альтернативного палива перейде у промислове.

Наступний крок після переведення у промислову експлуатацію палива Westinghouse на блоках ЗАЕС – сумісна робота з постачальником, спрямована на вдосконалення економічних характеристик, розрахунок більш тривалих завантажень, які можна продовжити ще на 20-40 ефективних діб.

Читайте також:Україні нема куди подіти атомну енергію