Україна
29 грудня 2019
Головні новини тижня: призупинення військової допомоги від США, падіння цін на пальне, призначення в.о. голови ДБР Венедиктової
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Пожежа в гуртожитку НАУ

У ніч на понеділок, 23 грудня, в Києві сталася пожежа в гуртожитку Національного авіаційного університету.

Займання сталося в корпусі № 8 за адресою вулиця Ніжинська, 29б. З будівлі евакуювали понад 300 студентів.

У результаті події ніхто не постраждав. Виклик на лінію 101 надійшов близько 00:35. У момент прибуття рятувальників дев’ятиповерховий будинок був заповнений димом.

Також ми писали, що українці назвали політика і головні події року.

Падіння цін на пальне

Керовані групою "Приват" автозаправки 24 грудня знизили ціни на всі марки пального на 1 гривню за літру. Це сталося після наради 23 грудня в Офісі Президента.

Щодо цін на пальне на інших автозаправках, то мережі UPD, ОККО, WOG знизили вартість пального на 50 копійок за літру, мережа АМІК – на 70-80 копійок. Про це повідомив директор консалтингової групи "А-95" ( Київ) Сергій Куюн.

 Призначення Венедиктової в.о. глави ДБР

Президент України Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора Державного бюро розслідувань та призначив тимчасово виконуючу обов’язки Директора Державного бюро розслідувань Венедіктову  Ірину Валентинівну. 

Ірина Валентинівна Венедіктова (нар. 21 вересня 1978, Харків) — український юрист. Доктор юридичних наук, професор.  Завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.  З 29 серпня 2019 р. народний депутат від партії «Слуга народу» на парламентських виборах 2019 року, № 3 у списку.  Експерт з питань реформи судової системи ЗеКоманди.  Т.в.о. Директора Державного бюро розслідувань з 27 грудня 2019 року.

Авіакатастрофа в Казахстані

Літак казахської авіакомпанії Bek Air зі 100 людьми на борту розбився невдовзі після зльоту в аеропорту Алмати.

Літак упав о 07:22 за місцевим часом. На місце події кинулися співробітники служби екстреної допомоги. На борту літака Bek Air, який розбився поблизу Алмати в Казахстані, перебували двоє громадян України. Аеропорт Алмати повідомив, що на борту було 95 пасажирів та 5 членв екіпажа. Підтверджено 7 смертей, але невідомо, чи є вцілілі.

Серед пасажирів літака, який впав під час злету в аеропорту міста Алмати в Казахстані, було двоє громадян України. За цими даними, жінка 1990 року народження і чоловік 1991 року народження отримали компресійний перелом хребта без порушення кісткової провідності.

Кількість загиблих внаслідок катастрофи літака Fokker-100 в Казахстані вранці 27 грудня зросла до 15.

Обмін полоненими 29 грудня

Україна узгодила з бойовиками точну дату обміну військовополонених за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених". Обмін планується провести вже 29 грудня. 

Наголошується, що у питанні обміну сторони ще продовжують опрацьовувати деяких деталей. Нагадаємо, що 23 грудня під час тристоронніх переговорів Київ і "ЛДНР" досягли домовленості щодо обміну полоненими у форматі "всіх узгоджених на всіх узгоджених". Звільнення і обмін повинні відбутися до кінця 2019 року.

Читайте також: В межах обміну Україна віддає справжніх вбивць — Сенцов