Суспільство
3 січня 2020
«Звичка нити» і ЗМІ: економіст розповіла, чому українці нещасливі
Українці мають звичку нити.
news-image

Українці почуваються менш щасливими, аніж є насправді. Це, у великій мірі, відбувається через негативну картину, створювану вітчизняними ЗМІ.

Про це в коментарі сайту Сьогодні розповіла доцент Київської школи економіки Ольга Купець.

Українці мають звичку нити – це важливий фактор, – пояснює економіст. – Якщо порівняти рівень задоволеності життям в Україні і в середньоазіатських країнах, то Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан – вони бідніші за Україну. Але у них ЗМІ не такі вільні, як в Україні, і там пишуть позитивні новини. Вони створюють настрій, наче все добре. Люди в такому штучному середовищі задоволені. Що стосується нас – я не проти свободи слова – але за останні роки ЗМІ нагнітали ситуацію, було дуже багато негативних новин... І людям здається, що вони живуть набагато гірше за інших", - стверджує пані Ольга.

Водночас, той факт, що наша країна показує досить стабільне економічне зростання, не здатний утримати українців від виїзду за кордон.

Адже навіть багаті громадяни в розвинених країнах переїжджають туди, де якісніша освіта та медичне обслуговування, зазначає Купець.

Спочатку з економічним зростанням поліпшується рівень задоволеності життям. Але після досягнення певного рівня, як ми бачимо в розвинених країнах, додаткове зростання не призводить до зростання щастя. Їм потрібні інші аспекти – не дохід, – щоб бути щасливими. І тому ми бачимо, що наші люди, які досягають певного рівня, і тут не знаходять деяких аспектів якості життя, виїжджають за кордон – де інша якість освіти, медицини, криміногенна ситуація", – пояснила експерт.

Нагадаємо, згідно опитуванню, більшість українців взагалі не читають книжок.