Політика
3 січня 2020
ДБР закуповує програмне забезпечення у фірми-фігурантки свого розслідування — «Слідство.Інфо»
Представники фірми у змові з посадовими особами Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації завдали держбюджету України збитків на майже 300 тис. грн.
news-image
Державне бюро розслідувань підписало угоду про купівлю на майже 5 мільйонів гривень програмного забезпечення Microsoft Office у фірми «Ай Ай Ті Трейдінг», яка фігурує в розслідуванні відомства щодо розтрати державних коштів.

Про це з посиланням на інформацію з системи публічних закупівель Prozorro повідомляє «Слідство.Інфо».

Тендер завершили 11 грудня. Серед шести компаній-учасниць найвигіднішу ціну запропонувала «Ай Ай Ті Трейдінг».

При цьому, згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, компанія фігурує у кримінальному провадженні, пов'язаному з розтратою бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час держзакупівель у 2018 році.

За даними слідства, представники фірми у змові з посадовими особами Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації завдали держбюджету України збитків на майже 300 тис. грн.

У жовтні 2019 року Печерський райсуд Києва надав слідчим ДБР доступ до документації «Ай Ай Ті Трейдінг».

Також нещодавно компанія підписала договір з Управлінням справами Верховної Ради. Їм «Ай Ай Ті Трейдінг» за 2,6 млн гривень поставить понад 450 пакетів програмного забезпечення Microsoft Office для комп'ютерів.

У «Слідство.Інфо» також зазначають, що ДБР не вперше закуповує щось у фігурантів власних розслідувань. В середині грудня Бюро закупило техніки на 35 млн гривень у фігуранта розслідувань про розкрадання державних коштів. А до цього ДБР уклало договір на більш ніж 77 млн гривень з фірмою, яка раніше завищувала ціни на будматеріали при ремонті лікарні.

Документ про Держбюро розслідувань передбачає, що відомство буде не центральним органом виконавчої влади, а державним правоохоронним органом.

Ухвалений закон передбачав дочасне припинення повноважень голови Державного бюро розслідувань Романа Труби та його заступників. Згідно з новим законом, глава Бюро самостійно буде здійснювати керівництво органом, не розділяючи повноваження із заступниками, як це визначав передній закон. Також директор ДБР отримує повноваження особисто призначати та звільняти своїх заступників.  

Самого директора ДБР призначатиме президент України за поданням комісії з проведення конкурсу. Таку комісію залишили у складі дев’яти осіб, як і було раніше: по три особи від президента, парламенту та три кандидатури міжнародних партнерів, затверджені урядом.

Читайте також:Венедіктову призначено тимчасово виконуючою обов’язки директора ДБР