Світ
3 січня 2020
Росія зупинила постачання нафти в Білорусь
Завантаження до технологічного мінімуму знизили білоруські Мозирський НПЗ і «Нафтан».
news-image

Росія зупинила постачання нафти в Білорусь, через що два нафтопереробні заводи в країні знизили своє навантаження до мінімально допустимого рівня. При цьому Білорусь наразі домовляється про відновлення імпорту нафти як з Росії, так і з альтернативних джерел.

Про це з посиланням на дані концерну «Белнефтехим» повідомляє hromadske..

Завантаження до технологічного мінімуму знизили білоруські Мозирський НПЗ і «Нафтан».

Для недопущення зупинки і заморозки виробничих потужностей вітчизняних НПЗ ми змушені були знизити завантаження НПЗ до рівня технологічного мінімуму», — заявили в «Белнефтехим».

Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко 30 та 31 грудня провів переговори телефоном з президентом РФ Володимиром Путіним щодо нових контрактів на поставку російської нафти. Після цього Лукашенко доручив знайти альтернативні джерела сировини.

Як зазначає агентство Reuters з посиланням на власні джерела, Мінська та Москва не можуть дійти згоди щодо нових контрактів на поставку нафти, тому Москва може зупинити експорт сировини.

Пізніше Лукашенко поговорив телефоном з прем’єром РФ Дмитром Медведєвим і домовився про поставки російської нафти до Білорусі без контрактів з 1 січня.

Лукашенко неодноразово звинувачував Росію у нерівних торгових умовах для обох країн. Зокрема він казав, що Мінську потрібні рівні умови, а не дешевий газ.

Нагадаємо, у 2019 році Росія та Білорусь активізували переговори щодо взаємної інтеграції у межах угоди про Союзну державу. Зокрема посол РФ у Білорусі Володимир Семашко заявив, що Володимир Путін та Олександр Лукашенко домовились про «грандіозні плани» щодо реалізації угоди про союзну державу, які зокрема передбачають створення єдиного уряду та парламенту Росії та Білорусі.

Однак пізніше Лукашенко заявив, що ніхто не збирається здавати незалежність країни і ні про яке злиття з Росією не йдеться.

Згодом він розповів, що домовився з Путіним не порушувати питання про єдині парламент та уряд. Він уточнив, що здебільшого йдеться про економічну інтеграцію двох країн.

Читайте також:Росія та Білорусь знову обговорили питання інтеграції