Світ
9 січня 2020
Країна ЄС вивела з Іраку своїх солдатів
Латвія вирішила вивести з території Іраку всіх своїх шістьох солдатів, які служили в цій країні.
news-image

Латвія вирішила вивести з території Іраку всіх своїх шістьох солдатів, які служили в цій країні. Військовослужбовців передислокували до сусіднього Кувейта.

Про це заявив міністр оборони республіки Артіс Пабрікс у своєму Twitter. За його словами, відповідне рішення було ухвалено з міркувань безпеки.

Водночас чиновник підкреслив, що про повернення солдатів на батьківщину поки не йдеться.

Скільки часу латвійські військовослужбовці проведуть у Кувейті – теж невідомо.

Латвія підтримує США і продовжить підтримувати очолювану ними коаліцію. Що стосується повернення латвійських солдатів назад до Іраку, то питання вирішуватиметься із союзниками після того, як буде оцінено ситуацію з безпекою", – підсумував Пабрікс.

    Як повідомляли раніше, ситуація на Близькому Сході серйозно загострилася після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані, який був убитий у ніч на 3 січня в результаті повітряного удару США по міжнародному аеропорту Багдада (Ірак). Сирія ж є сусідкою Іраку. Наказ віддав президент США Дональд Трамп. За його словами, Сулеймані "причетний до загибелі мільйонів людей" і його "повинні були прибрати ще багато років тому". Через декілька днів Іран ухвалив жорстке рішення щодо ядерної зброї – відмовитися від обмежень у ядерних розробках. Такий поворот викликав жорстку реакцію з боку США. Збройні сили США, враховуючи й ракетні батареї протиповітряної оборони, по всьому Близькому Сходу були приведені в стан підвищеної готовності. 7 січня президент РФ Володимир Путін відвідав Сирію, де зустрівся з диктатором Башаром Асадом. У Сирії американські військові покинули дві бази, що розташовувалися на північному сході країни, і попрямували в сторону Іраку. Після ракетного удару по військових базах США в Іраку Вашингтон заборонив всі цивільні перельоти над повітряним простором Іраку й Ірану, а також над водами Перської та Оманської заток.

Читайте також:Іранська криза: Вашингтон заявив про готовність до переговорів з Тегераном