Політика
9 січня 2020
У Раді пропонують зменшити податки із зарплат та запровадити прогресивні ставки
В межах податкової реформи, яку планують провести у 2020 році, в Україні можуть об'єднати три податки та збори, що сплачуються із зарплат.
news-image
В межах податкової реформи, яку планують провести у 2020 році, в Україні можуть об'єднати три податки та збори, що сплачуються із зарплат: єдиний соціальний внесок, податок на доходи та військовий збір. При цьому ставки об'єднаного податку можуть знизити.

Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв'ю «Радіо НВ».

Не дивлячись на те, що я обережно відношуся до зменшення тиску на фонд оплати праці, це питання назріло, і ми готові його розглянути, запропонувавши відповідні зміни до Податкового кодексу України. В тому числі, мені здається, на часі об'єднання ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб і військового збору», — повідомив Гетманцев.

Він зазначив, що об'єднаний податок на зарплати можуть зробити із прогресивною ставкою: тобто чим більшими є доходи, тим більшою є ставка. Це дозволить знизити податкове навантаження на доходи людей з низькими доходами.

Раніше про зменшення податків з доходів фізичних осіб повідомляла міністерка фінансів Оксана Маркарова.

Мені здається, правильний вихід — це покращувати сплачуваність податків і одночасно зменшувати «тінь». І коли ми побачимо реальних платників і їхні можливості, тоді зможемо змінювати податкові ставки. Я вважаю, що податки на зарплату і ПДФО треба зменшувати», — повідомила Маркарова.

Раніше у Раді зареєстрували  законопроєкт, яким пропонують звільнити людей віком до 27 років в Україні від сплати податку на доходи. Згодом парламентський комітет підтримав ухвалення аналогічного законопроєкту.

Зазначимо, що ставка податку на доходи фізичних осіб в Україні складає 18%. Крім цього, із зарплати вираховують 1,5% військового збору, а роботодавець зобов'язаний платити ще 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівника до Пенсійного фонду.

Таким чином, з кожної 1000 грн ставки, роботодавець платить 1220 гривень зарплати та податків, а працівник отримує 805 гривень.

Через високу ставку ЄСВ, багато роботодавців оформлюють свої відносини з працівниками як з ФОПами. Тоді всі податкові зобов'язання падають на працівників (5% від доходу та 22% ЄСВ з мінімальної зарплати), а сам такий роботодавець не має жодних зобов'язань перед бюджетом.

Читайте також:В Україні змінилися рахунки для сплати податків