Світ
14 січня 2020
Україна на 83 місці по залученості жінок у політику, - звіт Світового економічного форуму
У всьому світі лише 55% жінок (15-64 років) зайняті на ринку праці, чоловіків — 78%.
news-image

Світу потрібно ще 99,5 років для скорочення гендерного розриву. Століття для того, аби зруйнувати бар’єри до рівних можливостей у ключових сферах життя для кожного, про це повідомляє Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

І це лише за умови, якщо країни рухатимуться у доволі швидкому темпі.

Це один із висновків звіту Світового економічного форуму, виданому у 2020 році, в якому проаналізували 153 країни. Переглянути звіт повністю можна тут: http://bit.ly/3a7fkUT

За результатами аналізу розроблено рейтинг країн. Науковці вивчали дані за різними індексами у окремих сферах життя: економічній участі в житті країни, освіті, здоров'ї та виживанні і наявності рівних політичних можливостей. В рейтингу країни-лідери — Ісландія (вже 11-й рік поспіль), Норвегія, Фінляндія, Швеція, Нікарагуа; країни-аутсайдери: Демократична республіка Конго, Сирія, Пакистан, Ірак, Ємен.

Що вищий індекс та позиція у рейтингу, то більший розрив існує в цій сфері. Україна у ньому знаходиться на 59 місці загалом. Окремо по показникам маємо такі місця: економічна участь та можливості — 37, освіта — 26, здоров'я та виживання — 52, політичні можливості — 83. Тож видно, що маємо працювати найбільше над удосконаленням та покращенням рівності та залученості жінок у політику.

Загалом з аналізу також видно, що значний розрив між чоловіками та жінками існує у сфері економічних можливостей. За підрахунками, якщо його подолання буде рухатися у тому ж темпі, що був у 2006-2020 роках, то знадобиться 257 років, щоби закрити цю прогалину. Це єдина сфера, де прогрес регресував — у 2019 році було 202 роки для подолання розриву.

У всьому світі лише 55% жінок (15-64 років) зайняті на ринку праці, чоловіків — 78%. Крім цього, не існує жодної країни, де чоловіки витрачають стільки ж часу на неоплачувану роботу, як жінки. У країнах, де цей коефіцієнт найнижчий, він все ще становить два до одного.

Ще одна сфера, де подолання гендерних розривів займе багато часу — політичне розширення прав і можливостей. Цьогорічні темпи пришвидшили зміни у цій сфері, але навіть із такою швидкістю знадобиться ще 94,5 роки для його подолання. Це важливий аспект, зокрема, через те, що покращення політичних можливостей для жінок, як правило, сприяє збільшенню кількості жінок на керівних посадах та їхній участі в економічній сфері.

Щодо освітніх можливостей, то для досягнення рівності у цій сфері потрібно близько 12 років. Це стало можливим завдяки швидкому темпу подолання розриву у цій сфері життя в деяких країнах, що розвиваються.

У сфері охорони здоров’я та виживання 48 країн досягли майже рівності, а 71 країна ліквідувала щонайменше 97% розриву.

Загалом зі 153 країн, гендерну рівність практично досягнуто у 40 країнах.

На що загалом вказують результати аналізу? Що потрібно зробити ще багато роботи і ще більше часу, аби можливості стали рівними для всіх. Це потребує розробки політик з урахуванням локальних особливостей, зважаючи на темпи прогресу, стан речей в країні зараз та прогнозування майбутніх викликів і ризиків.

Рівні можливості для чоловіків і жінок мають принципове значення для розвитку та процвітання економік та суспільств. Жінки складають приблизно половину від населення планети, і якщо вся ця половина буде мати рівний доступ до реалізації своїх талантів, прав і використання рівних можливостей — це матиме великий вплив на зростання, конкурентоспроможність і готовність до викликів майбутнього економіки та бізнесу у всьому світі.

Раніше ми писали, що зарплата жінок в Україні на 25% менше, ніж чоловіків, - Держстат.

Читайте також:Супрун закликала жінок вийти на роботу, щоб підвищити ВВП