Політика
20 січня 2020
Мажоритарники «працюють»: названа одна з головних проблем Ради
Найбільше законів ініціювали народні депутати від «Слуги народу»
news-image

За час другої сесії Верховної Ради було внесено 1317 законодавчих ініціатив, з яких 829 — законопроекти, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Абсолютна більшість законопроектів — 1205 (90%) - подали народні депутати. Ще 82 законопроекти (6%) зареєстрував Кабінет міністрів і 30 законопроектів (4%) - президент. 125 законопроектів було прийнято за основу. Найбільше прийнятих законів внесли нардепи — 89. По 22 закону з прийнятих ініціювали президент і уряд. Велика частина прийнятих законів стосувалися сфери фінансів.

На другій сесії відбулося 58 пленарних засідань. Таким чином, в середньому на одне засідання доводиться по 25 проектів документів. Найбільш плідним місяцем виявився грудень, коли в Раду було повернуто 53 законопроекти за підписом глави держави.

Найбільше законів ініціювали народні депутати від "Слуги народу" - 70 документів (80% від загального числа). На другому місці за цим показником нардепи від "Батьківщини" - 10 прийнятих законів. Також Рада прийняла 9 законів, ініційованих депутатами від "Європейської солідарності", 5 — ОПЗЖ, 3 - "Голос", 3 — групи "За майбутнє", 2 — групи "Довіра".

Проблема законодавчого спаму залишається однією з ключових у Верховній Раді. Народні депутати часто реєструють законопроекти з метою самопіару. Як правило, такі документи є неякісними проектами і не мають шансів на прийняття. Однак саме в такий спосіб народні депутати можуть прозвітувати перед виборцями про свою "ефективність", - сказав голова КВУ Олексій Кошель.

Крім того, за словами фахівців КВУ, нардепи, як правило обрані в одномандатних округах, часто сприймають закон, як спосіб вирішення проблеми. При цьому проста взаємодія з місцевою владою могла бути куди більш ефективною для вирішення завдань, ніж просто прийняття закону.

Кожен новий законопроект – це додаткове навантаження на Апарат, профільні управління та комітети Ради. Тому надмірна кількість законопроектів лише послаблює роботу законодавчого органу. При цьому варто враховувати, що 90% законопроектів фактично не мають шансів на прийняття. В середньому лише 10-12% проектів стають законами", - сказав аналітик КВУ Денис Рибачок.

Читайте також:Перше засідання ВР: двоє опоблоківців попались на кнопкодавстві