Україна
23 січня 2020
Україна опустилася в рейтингу сприйняття корупції на рівень 2017 року, - Transparency International
Тепер за результатами рейтингу Україна посідає 126 місце зі 180 країн.
news-image

Україна втратила 2 позиції в рейтингу сприйняття корупції від Transparency International за результатами 2019 року та з 30 балами повернулася на рівень 2017.

Про це пише Еспресо.

Тепер за результатами рейтингу Україна посідає 126 місце зі 180 країн. Поруч у рейтингу - Киргизстан, Азербайджан та Джибуті.

Україна з-поміж держав-сусідів випереджає лише Росію, яка не змінила своїх позицій (28 балів, 137 місце). Серед країн-сусідів лідирує Польща (58 балів, 41 місце) та Словаччина (50 балів, 59 місце). Білорусь додала один пункт і тепер має 45 балів та 66 місце. Також, цього року спостерігаємо зниження індексу у сусідів: Румунія — мінус 3 бали, Угорщина — на 2, Молдова на 1.

CPI враховує дослідження за останні два роки. З початку 2017-го в Україні фактично відбувалося згортання реформ і боротьби з корупцією. Влада відверто намагалася обмежити незалежність антикорупційних органів, затягувала запуск Вищого антикорупційного суду, створювала законодавчі перепони. Що говорити про політичну заангажованість тодішнього НАЗК і провальну судову реформу. Останні пару років влада проігнорувала більшість рекомендацій, а деякі з них були критично важливими”, — зазначив виконавчий директор "Transparency International Україна" Андрій Боровик.

На початку 2019 року Transparency International Ukraine надала 12 рекомендацій, які б могли покращити показники України в CPI. Станом на кінець року, було виконано або частково виконано лише 6 з них, і ті в останньому кварталі 2019-го. 

Зокрема, влада не посилила контролю за фінансуванням політичних партій, не змінила спосіб формування органів суддівського самоврядування та не покарала винних в організації нападів на активістів.

В Transparency International заявили, що аби змінити ситуацію, владі необхідно реалізувати чимало ініціатив. Зокрема, в оранізації пропонують сформувати незалежну та професійну судову владу; забезпечити незалежність та спроможність органів антикорупційної сфери; позбавити Службу безпеки України повноважень у сфері протидії економічним і корупційним злочинам; підвищити ефективність систем запобігання політичної корупції; запровадити відкритий та підзвітний процес приватизації державного майна, тощо.

Нагадаємо, ми повідомляли, що більшість українців не проти отримувати зарплату «в конвертах» — опитування.

Читайте також:З 1 січня українці можуть «стукати» на корупціонерів - буде винагорода