Україна
24 січня 2020
Зеленський розповів прем’єру Ізраїлю три історії: одну – сімейну
Зеленський, який напередодні не потрапив на Всесвітній форум пам’яті Голокосту, зачитав ізраїльському прем’єру звернення з приводу Голокосту.
news-image

Президент України Володимир Зеленський розповів прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу три історії, пов’язані з Голокостом і Україною, одна з них – про сім’ю його діда, трьох братів якого розстріляли німці.

Про це пише Українська Правда.

Зеленський, який напередодні не потрапив на Всесвітній форум пам’яті Голокосту, зачитав ізраїльському прем’єру звернення з приводу Голокосту.

У мене є три історії, які я хотів би вам зараз розповісти – про Голокост і Другу світову війну. Одна історія була про Саїде Аріфову, яка врятувала 88 євреїв, видавши їх за кримських татар, друга – про українського священника греко-католицької віри Омеляна Ковч, який рятував євреїв, видавши їм близько 600 метрик про хрещення – і відмовився достроково покидати табір "Майданек" зі 700 в’язнями, хоча вдома його чекали шестеро дітей", - говорить президент України.
Ці історії, насправді, про одне: твоя національність ,релігія, вік, стать, місце народження втрачають значення, коли є добре серце, що рухає тобою, і тотальне зло, якому ти протистоїш. І я розповім ще одну історію – історію сім’ї, де було четверо братів. Троє з них, а також їхні батьки, стали жертвами Голокості :їх розстріляли німецькі окупанти, що увірвалися в Україну. Залишився четвертий брат – у той час він був на фронті. Він повернувся живим, пройшов Другу світову війну, зробивши внесок у перемогу над нацизмом і людиноненависницьку ідеологію. Через два роки після війни в нього народився син, а через 31 рік – онук. Через 40 40 років онук став президентом – і сьогодні він стоїть перед вами, пане прем’єр-міністре", - розповів Зеленський.

Раніше стало відомо, що Зеленський та делегація поступилися місцями на Всесвітньому форумі пам’яті Голокосту людям, які пережили цю трагедію.