Інфляція в Україні не перевищить 5% у 2020 році, - Нацбанк
У 2019 році споживча інфляція сповільнилась до 4,1% - найнижчого рівня за останні 6 років.
news-image

Протягом 2020 року інфляція в Україні не перевищуватиме 5% у річному вимірі. 

Про це повідомив голова Національного банку України Яків Смолій під час пресбрифінгу 30 січня, пише Еспресо.

У 2019 році споживча інфляція сповільнилась до 4,1% - найнижчого рівня за останні 6 років. Таким чином, ми досягли цілі 5 ±1 в.п., яку декларували у 2015 році. Зміцнення гривні мало вирішальний вплив на стрімке уповільнення інфляції у кінці минулого року. Ревальвація нівелювала ефекти досить сильного споживчого попиту.", - сказав Смолій.
Уповільнення інфляції, за нашими оцінками, буде продовжуватися. Починаючи з січня і протягом переважної частини року вона буде нижчою цільового діапазону 5 ±1 в.п., але у 4 кварталі вона прискориться і становитиме 4,8% за підсумками поточного року. Відповідно, до кінця року вона повернеться в цільовий діапазон", - підкреслив він.
Цьому сприятиме низка чинників. По-перше, минулорічна ревальвація гривні продовжуватиме відображатися на вартості імпортованих товарів. По-друге, збереження відносно невисоких цін на енергоносії на світових ринках стримуватиме подорожчення палива на внутрішньому ринку. По-третє, продовольча інфляція за відсутності шоків пропозиції буде незначною завдяки очікуваному поліпшенню врожайності овочів та фруктів", - пояснив голова НБУ.

За його словами, у 2021-2022 роках інфляція внаслідок пом'якшення монетарної політики перебуватиме на рівні середньострокової цілі 5 ±1 в.п. 

Раніше ми повідомляли, що гривня продовжує дешевшати – наближається до 25 за долар.

Читайте також:Toyota зупиняє виробництво в Китаї