Суспільство
4 лютого 2020
4 лютого - всесвітній день боротьби з раком
Мета цього дня в усьому світі - це підвищення обізнаності людей про рак як одне із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації.
news-image

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений «Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями» - Міжнародним союзом проти раку або UICC та відзначається щорічно 4 лютого, пише oblzdrav.mk.gov.ua.

Мета цього дня в усьому світі - це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. 

На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючи елементарні норми здорової поведінки, такі як:

обмеження доступу до куріння дітей, боротьба з курінням як таким;

фізична активність;

збалансована та здорова їжа;

своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки;

утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії;

своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.

Щороку у світі виявляється 12 млн. осіб, які вперше захворіли на рак.

Близько 7 млн. помирають від хвороби.

 

Україна відрізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу.

Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров'я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка, до 30 % хворих – особи працездатного віку.

Актуальність проблеми визначається складністю своєчасної діагностики, часто пацієнти пізно звертаються до лікарів, коли допомогти їм вже неможливо. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон хворих.

У боротьбі з онкологією важливим є профілактичний напрямок, зокрема, підтримка імунітету та здоровий спосіб життя. Всесвітня організація охорони здоров'я серед головних чинників появи онкопатологій називає надмірну вагу, куріння та зловживання алкоголем.

Онкологи наголошують: при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати. Тож, у Всесвітній день боротьби з раком медики закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров’я та своєчасного звернення до лікарів для діагностування недуги на ранніх стадіях.

Пройдіть обстеження вчасно: бережіть своє здоров’я, адже це найцінніший дар у житті!

Раніше ми повідомляли, що за словами Алли Мазур, ми мусимо змінити ставлення до онкохвороб у суспільстві.

Читайте також:Україна не готова до можливих епідемій – рейтинг країн