Політика
6 лютого 2020
У Раді проходить засідання фракції «Слуга народу», присутній Зеленський
Нардепи і Зеленський обговорювали ринок землі та обшуки на каналі "1+1".
news-image

В Раді проходить засідання фракції "Слуга народу", на якому присутній президент Володимир Зеленський. Про це РБК-Україна повідомило джерело у парламенті.

Джерела видання зазначають, що головною темою обговорення став законопроект про обіг землі. На засіданні президент попросив депутатів підтримати правки, які схвалив комітет і проголосувати в другому читанні.

Окрім того, обговорювались зміни до Конституції в частині скорочення числа нардепів до 300. У ході засідання Зеленський закликав ухвалити закон "Про громадянство".

Також нардепи і Зеленський обговорювали обшуки на каналі "1+1".

Так, глава держави переконував нардепів проголосувати за реформу землі в другому читанні до кінця цього тижня – тобто 6-7. Однак голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що на це потрібно щонайменше тиждень. Чи справді законопроєкт про ринок землі вирішили розглянути 6 лютого, нардепи не повідомляють, пише "Інтерфакс-Україна". 

Мовилося про землю. Розбирали додаткові нюанси. Будемо працювати в Раді разом над цим проектом, – сказала нардепка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла.

Водночас народний депутат Олександр Дубінський, відомий критикою реформи, зазначив – більшість "слуг народу" пілтримала законопроєкт. За його словами, він до них не належить.

"Працювати доведеться всю ніч"

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія наголосив, що наразі є достатня кількість голосів для підтримки законопроєкту – понад 226. Однак, за його словами, працювати доведеться усю ніч. 

Сьогодні ми заходимо в ринок землі. Це – партійная програма, наша обіцянка звільнити від кріпацтва 7 мільйонів українців, які володіють своєю землею. І про це ми говорили", – розповів Арахамія після засідання.

Голофа фракції також повідомив, що на пленарному засіданні запропонують розглядати питання порядку денного на четвер до їх повного завершення.

Зараз будемо голосувати. Хочемо проголосувати до вичерпання питань. Це означає, скільки ми зможемо витримати, стільки і будемо сидіти. Я вас запрошую, беріть з собою їжу. Будемо працювати всю ніч. Повинен же цей парламент хоч одну ніч попрацювати?" – сказав він.

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко також підтвердив, що більшість фракції погодилися підтримати законопроєкт.

Сьогодні планується розгляд питання щодо ринку землі, і президент ще раз озвучив нашу спільну ідеологічну позицію і закликав депутатів підтримати цей важливий законопроект", – розповів Корнієнко.

13 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про ринок землі.

Документ скасовує заборону на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020 року. Після цього нардепи внесли до законопроєкту понад 4 тисячі правок.

Нагадаємо, сьогодні Верховна рада сьогодні розгляне у другому читанні законопроект про ринок землі та повторно розгляне законопроект президента про пенсії.

Парламентарі розглянуть включення в порядок денний законопроект щодо окремих питань функціонування банківської системи та розглянуть зміни у Конституцію. Також Рада розгляне законопроект про громадянство. 

Відзначимо, зараз під Радою проходить акція проти відкриття ринку землі. Поліція посилила заходи безпеки в Києві. Поліцейські спільно з військовослужбовцями Національної гвардії заступили на посилене чергування.

Читайте також:Основні положення законопроєкту про землю (інфографіка)