Суспільство
11 лютого 2020
11 лютого світ відзначає день Жінки у Науці
На сьогоднішній день серед наукових дослідників представлено менше 30 відсотків жінок.
news-image

Щороку 11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчаток у науці, передає УНН.

Як зазначають в ООН, наука і гендерна рівність є невід'ємними елементами процесу досягнення цілей розвитку, включаючи ті, які викладені в Порядку денному сталого розвитку до 2030 року. За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів в справі залучення жінок і дівчаток в науку. Незважаючи на це, жінки і дівчатка досі стикаються з обмеженнями в цій сфері, додали в ООН.

На сьогоднішній день серед наукових дослідників представлено менше 30 відсотків жінок. За даними ЮНЕСКО за 2014-2016 роки, лише 30 відсотків дівчат, які навчаються у вишах, обирають науково-технічні дисципліни. По всьому світу, частка дівчат, які обрали такі дисципліни, мізерно мала в сфері ІКТ (3 відсотки), природничих науках, математиці і статистиці (5 відсотків), а також інжинірингу, промисловості і будівництві (8 відсотків).

Стереотипи і упередження в суспільстві є головними перешкодами для дівчат в науці, відзначили в ООН. Згідно з дослідженням, проведеним інститутом Джини Девіс щодо гендеру в ЗМІ в 2015 році, лише 12 відсотків жіночих персонажів в кіно і на телебаченні працювали в сфері науки і техніки.

Для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчаток, Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію 70/212, якою проголосила 11 лютого Міжнародним днем ​​жінок і дівчаток в науці.

Варто згадати першу українську жінку-науковця члена кореспондента Всеукраїнської академії наук (1925 р)

Ольгу Петрівну Косач-Драгоманову - відому нам як Олену Пчілку.

Вона така одна!– говорив Іван Франко. Це Жінка-епоха, яскравий приклад доленосної для України громадянки. Її біографія – це підручник з історії, педагогіки, літератури, етнографії і культури України. Більшість знає її лише, як матір Лесі Українки, як письменницю дитячих казочок. Ніхто досі не насмілився назвати її матір’ю українського націоналізму.

Олена Пчілка стала першою жінкою-видавцем: створила альманах «Перший вінок», відкривши творчий та науковий шлях безлічі прогресивних українок. Створила перший дитячий журнал «Молода Україна» та часопис «Рідний Край».

У європейській країні сьогодні пані Косач-Драгоманова була б впливовим політиком, а в колоніальній Україні XIX ст. – голос кричущий в пустелі. Та де б не опинялася невгамовна Олена Пчілка, відразу створювалася й «трибуна», і «партія», і «журнал». 

Раніше ми писали, що відрізняє генія від звичайної людини?