Процеси Сонячної системи можуть привести в майбутньому до повернення в льодовикові умови
Зміна орбіти Землі призведе до масового вимирання
news-image

Світ усвідомлює той факт, що викиди вуглецю, викликані діяльністю людини, несуть відповідальність за потепління клімату, призводять до безпрецедентних змін в екосистемах і ставлять нас на шлях шостого масового вимирання в історії Землі, пише «Є!»  з посиланням на lenta.ua.          

Використовуючи хімічні дані з древніх родовищ аргиллітів в Великобританії, міжнародна група дослідників виявила, що періодичні зміни в формі орбіти Землі частково відповідальні за зміни в вуглецевому циклі і глобальному кліматі, що за часом збігається з вимиранням на кордоні тріасу і юрського періодів (близько 201 мільйона років тому, коли з лиця Землі зникло близько 80 відсотків видів) і з ранньо-тоарскою зміною (близько 183 мільйонів років тому).

Хоча цей феномен добре відомий льодовиковими циклами в більш пізні часи, дане дослідження показує, що ці зовнішні механізми впливу на Землю в далекому минулому контролювали вуглецевий цикл нашої планети.

Сучасні орбітальні конфігурації і процеси Сонячної системи повинні були привести до майбутнього повернення в льодовикові умови. Проте, антропогенний викид вуглецю, ймовірно, порушить цей природний процес, викликавши швидке глобальне потепління, а не стійкий повернення до більш прохолодного клімату.

Читайте також:Україна зможе запустити планетарний флешмоб