Політика
13 лютого 2020
Реформу децентралізації можуть провести до місцевих виборів: плани «Слуги народу»
Паралельно в уряді допрацьовують перспективні плани об'єднаних територіальних громад (ОТГ).
news-image

Реформу децентралізації влади в Україні можливо провести до місцевих виборів. Фракція "Слуги народу" має відповідний план задля цього.

Так, у нас є план. Можна за 2 сесії встигнути, якщо планувати на початку четвертої сесії 3 – 4 вересня голосувати 300 (голосів за законопроєкт щодо децентралізації). Четверта сесія якраз дуже вдало починається – 1 вересня, а виборчий процес (на місцевих виборах) починається 5 вересня", – сказав в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна голова партії "Слуга народу", перший заступник голови однойменної фракції Олександр Корнієнко.

За словами Корнієнка, у найближчі 2 тижні в регіонах будуть проведені обговорення законопроекту "Про внесення змін до Конституції про децентралізацію влади". Дискусії будуть у форматі, в якому обговорювалося питання про ринок землі – на невеликих форумах, по кілька сотень людей.

Ці обговорення завершаться 25 лютого великим зібранням у Києві. На зібранні будуть присутніми представники асоціацій, мери, керівники місцевих органів влади, експерти, представники донорів.

Після нього ми будемо виходити на концепцію, потім – комісія з правової реформи, де все це фіналізується. Це тобто, приблизно в кінці лютого – початку березня ми плануємо вийти на текст (законопроєкту про децентралізацію), – розповів голова "Слуги народу".

Паралельно в уряді допрацьовують перспективні плани об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Ми їм дали такі повноваження – самим їх формувати", – зазначив нардеп.

Про місцеві вибори

Корнієнко також нагадав, що зараз готується до другого читання законопроєкт №2653 про внесення змін до закону "Про місцеве самоврядування в Україні". Після його схвалення Кабмін зможе внести новий проєкт адміністративного устрою країни, "в якому і пройдуть місцеві вибори".

Корнієнко також розповів, що основною причиною для відкликання президентом з Верховної Ради законопроєкту №2598 "Про внесення змін до Конституції про децентралізацію влади" стали заяви мерів, які не схвалювали реформу в такому вигляді".

"Було 2 заяви мерів: один на першому етапі внесення, коли президент вперше вніс законопроєкт (13 грудня) – там було близько 150 підписантів, на другому етапі – (доопрацьований законопроєкт, внесений в Раду 27 грудня) – тоді було вже близько 300 підписантів... Більшість із них – це мери, члени асоціації мерів, глави ОТГ і депутати ОТГ", –розповів Корнієнко.

Що таке децентралізація? 

Передача повноважень і фінансів від центральної державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Реформа децентралізації передбачає, що сільські, селищні міські ради та їхні виконкоми повинні мати широкі повноваження і достатньо грошей, щоб могти самотужки розв'язувати всі місцеві питання та нести за це відповідальність.

Що передбачав відкликаний з Ради законопроєкт про децентралізацію

  • Введення інституту префектів. Він мав би почати після ліквідації місцевих держадміністрацій та набрання чинності відповідних змін до Конституції.
  • Мета – створення ефективного нагляду за конституційністю та законністю рішень органів місцевого самоврядування.
  • Префекти – місцевий орган виконавчої влади та держслужбовець. Префект не належить до політичних посад, не змінюється зі зміною президента чи уряду, не залежить від місцевих політичних еліт.
  • Передбачалося, що префекти діятимуть у кожному районі та області. Для організації роботи префекта створюються секретаріати префектів.
  • Опоненти такого вигляду реформи децентралізації заявляють, що вона може ще більше посилити президентську вертикаль влади. Тобто відбудеться зворотній ефект – централізація.
  • Зокрема, в Асоціації міст України, яка об’єднує 833 територіальні громади, вважають, що префекти насправді створюватимуть тиск на місцеве самоврядування, оскільки їхні повноваження можуть трактуватися доволі широко, бо у законі вони не прописані достатньо чітко.

Що відомо про майбутні місцеві вибори

  • Місцеві вибори в Україні (до міських, сільських та селищних рад) заплановані на жовтень 2020 року. Їх неможливо буде провести в окупованому Криму, а от окупований Донбас – під питанням.
  • Зазначимо, що під час грудневої зустрічі в нормандському форматі Зеленський наполягав на передачі кордону під контроль України до проведення виборів на Донбасі. Але президент Росії Володимир Путін відмовився від такого сценарію.

Читайте також:У ЦВК підбили перші підсумки виборів до Об’єднаних територіальних громад