Суспільство
13 лютого 2020
Кліматологи хочуть призупинити глобальне потепління
Кліматологи пропонують знизити висоту польоту пасажирських літаків, щоб не прискорювати глобальне потепління
news-image
Зміни, які ми пропонуємо, торкнуться невеликої частини авіаперельотів, але дозволять істотно скоротити внесок пасажирської авіації у підвищення температури. Якщо реалізувати всі запропоновані ініціативи, то інверсійні сліди будуть впливати на клімат на 91% менше», – говорять співробітники Імперського коледжу Лондона.

Літаки не тільки виробляють парникові гази у великому обсязі, але і створюють так звані інверсійні сліди – щільні білі смуги в небі, утворені мікроскопічними кристалами льоду. Зберігаючись у небі десятками годин, ці штучні хмари заважають теплу покидати поверхню нашої планети, прискорюючи глобальне потепління.

Ми вивчили статистику польотів над Японією і з'ясували, що основна частина негативного ефекту інверсійних слідів створюється невеликою кількістю авіалайнерів. Тобто, досить перевести на інші висоту невелику частину літаків, щоб значно знизити вплив рукотворних хмар на клімат», – відзначають вчені.

Наступні 5 років стануть найспекотнішими в історії людства. Британське Метеорологічне бюро повідомило, що щороку в період з 2020-го по 2024-й рік буде на 1,06-1,62° С тепліше середніх історичних значень і на 1,15-1,46° С спекотніше, ніж у доіндустріальну епоху. Експерти прогнозують, що в цей період буде побитий рекорд 2016 року, який став найспекотнішим за всю історію метеоспостережень на Землі, пише «Є!»  з посиланням на ukurier.gov.    

Читайте також:У Мілані в неділю повністю забороняють рух авто через забруднене повітря