Події
14 лютого 2020
Українців евакуюють з китайської провінції Хубей 19 лютого — Скалецька
Літак вилетить за українцями у вівторок, 18 лютого, і повернеться назад наступного дня, 19 лютого.
news-image
Українців, які досі перебувають в китайській провінції Хубей, епіцентрі спалаху смертельного коронавірусу, планують евакуювати звідти 19 лютого.

Про це заявила міністерка охорони здоров’я України Зоряна Скалецька в ефірі програми «Право на владу».

За її словами, літак вилетить за українцями у вівторок, 18 лютого, і повернеться назад наступного дня, 19 лютого.

Раніше посольство України в Китаї повідомляло, що 11 лютого Україна планує здійснити спеціальний чартерний рейс Київ-Ухань-Київ задля евакуації українців з провінції Хубей. Потім рейс мали відправити 12 лютого, однак досі літак за українцями так і не вилетів. прем'єр Олексій Гончарук заявив, що затримка евакуації пов'язана з "мінімізацією ризиків".

Ніякої затримки немає. Є планомірна, розмірена, розважлива процедура прийняття рішень, для того щоб забезпечити прибуття українських громадян в Україну. Але водночас — дати можливість всім почувати себе в безпеці від можливого занесення, від можливого поширення захворювання, яке зараз в Китаї», — запевняє Скалецька.

Вона додала, що на борт літака візьмуть тільки українців без симптомів коронавірусу. Вона також заявила, що якщо у когось з пасажирів вже в літаку проявляться ознаки хвороби, то його відразу повезуть до лікарні.

В Україну приїдуть тільки ті громадяни, які не мають симптомів, які є здоровими, яких перевірить китайська влада. Спочатку перевірить китайська влада і тільки тоді дозволить їх випустити. Потім так само українська бригада лікарів, яка буде на борту, також їх перевірить. Вона буде супроводжувати їх, як на борту будуть знаходитися, так і потім залишаться з ними в ізоляції», — розповіла очільниця МОЗ.

Після прильоту до України всіх пасажирів відразу посадять в автобус і відвезуть у місце, де вони перебуватимуть щонайменше 14 днів на карантині. Де саме буде це місце ізоляції, поки невідомо. За словами Скалецької, зараз розглядають чотири місця, узгоджують різні деталі й умови.

 
Зазначимо, що за останніми даними Від китайського коронавірусу померли вже 1383 людини. Кількість інфікованих зросла до 64 437. Водночас 6919 пацієнтам вдалося одужати.

Нагадаємо:

У грудні 2019 року в китайському місті Ухань (провінція Хубей) зафіксували спалах пневмонії, викликаної досі невідомим збудником. Згодом стало відомо, що вірус передається від людини до людини.

Намагаючись обмежити поширення вірусу, в Китаї запровадили повні або часткові обмеження на пересування у 15 містах, зокрема повныстю ызолювали Ухань, в якому мешкають понад 11 мільйонів людей.

За межами Китаю випадки зараження зафіксували у більше як 25 країнах, зокрема у США, Франції, Австралії, Канаді, Німеччині, Фінляндії та Індії. Деякі країни намагаються евакуювати своїх громадян з Китаю та призупиняють авіасполучення.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я у світі.

В Україні наразі немає випадків інфікування, однак відомо, що двоє українців є серед інфікованих на круїзному лайнері Diamond Princess, який перебуває на карантині біля порту Йокогама в Японії.

Наразі нова інфекція проявляється як пневмонія або інші респіраторні захворювання. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірус, найімовірніше, поширився від тварин до людей, але здатний також передаватися від людини до людини. Його симптомами є підвищена температура, кашель та ускладнене дихання.

Читайте також:Коронавірус коханню не завада: українець заради нареченої відмовляється залишати Ухань