Суспільство
18 лютого 2020
Діти, які лягають спати пізніше, мають більшу схильність до ожиріння — дослідження
Швейцарські вчені знайшли зв’язок між більш пізніми годинами сну у дітей до 6 років та ризиками їхнього ожиріння.
news-image

Швейцарські вчені знайшли зв’язок між більш пізніми годинами сну у дітей до 6 років та ризиками їхнього ожиріння.

Дослідження провів лікар Клод Маркус з Каролінського інституту Швеції. Його він опублікував в журналі Pediatrics, пише громадське.

У дослідженні взяли участь 107 дітей зі Швеції, з яких 64 мали батьків, що мали проблеми зі зайвою вагою. Вчені слідкували за вагою дітей, їхнім ростом і окружністю талії у віці від 1 до 6 років.

Сон вимірювали протягом тижня один раз на рік поки тривало дослідження. Для цього дітям одягали спеціальний трекер на руку.

Вчені виявили, що у дітей, які зазвичай засинали пізно (після 21:00), талія була ширшою і також вони мали більший індекс маси тіла.

Моя особиста гіпотеза полягає у тому, що, скоріш за все, цей показник залежить він нерегулярного режиму життя», — сказав автор дослідження Клод Маркус.

Водночас у дослідженні йдеться про те, що батькам не варто змушувати своїх дітей лягати спати раніше, а більш пильно стежити за їхнім режимом вживання їжі та сном.

Ми можемо бачити лише асоціацію. Якщо ви покладете своїх дітей спати раніше, чи це щось змінить? Цього ми точно не знаємо», — додав вчений.

Також в дослідженні зазначається, що діти, батьки яких мають зайву вагу, спали так само, як і їхні однолітки, але нерегулярний сон може впливати на ризики розвитку ожиріння у всієї сім'ї.

Раніше ми писали, що 25% шкільних меню не відповідає нормам.

Читайте також:Вчені вперше придумали, як виробляти електрику з дощу