Суспільство
21 лютого 2020
Про Кремлівську свободу слова в Україні - Вадим Трюхан
«Антиукраїнський шабаш» або краще «Російський маргарин» на українському телеканалі.
news-image

Враженнями після  політичного ток-шоу «Український формат» поділився на своїй сторінці в Фейсбук український дипломат і громадський діяч, юрист-міжнародник, Вадим Трюхан. 

Такого треша навіть в часи, коли з російськими пропагандистами рубався на їхніх ефірах в Москві, не пригадую. Треба би цю програму перейменувати на «Антиукраїнський шабаш» або краще «Російський маргарин»,-обурився Вадим Трюхан
Давно руки чесались пройтися по цій темі. Хоча і вагався чи варто, бо ж доведеться зачепити цілий пласт тих, хто просуває антидержавні й антиукраїнські ідеї в Україні. І то в режимі нон-стоп. Але то таке. Як кажуть, іду на Ви!",-сказав дипломат.

Громадський діяч розказав як знімають політичне ток-шоу:

Перше. Спікерам проросійського (чи може точніше російського) політичного проекту «Опозиційна платформа «За життя» (ОПЗЖ) створюється «теплична ванна». Що це таке? На практиці це виглядає таким чином: ведучі не перебивають виступаючого, щоб він не говорив, і не дають перебивати іншим гостям у студії. Крім того, за першою вимогою їм надається додатковий час на репліки, які перетворюються у виступи.

Друге. Друга частина присутніх у студії - це або перевертні з команди Януковича, або ностальгуючі за часами СРСР або невдоволені діями української влади. Їхня роль - підспівувати спікерам від ОПЗЖ, глумитися над Українською Державою і розповідати як все погано в Україні.

Третє. Остання нечисельна група гостей - для видимості балансу і свободи слова. Як правило, це представники «Слуги народу», більшість зі слабкою підготовкою для участі у таких дискусіях, та/або експерти, які стоять на патріотичних чи принаймні збалансованих не проросійських позиціях. Ведучі, зазвичай після перших двох-трьох сказаних речень, починають хамовито переривати виступаючого і збивати з думки. Гості з другої групи роблять те саме, намагаючись дискусію перевести в треш або на рівень особистих образ.

Четверте. Окрема місія у ведучих. Ознакою «високого класу» останнім часом стало вміння вести себе агресивно і тримати годинами мейнстрім і наративи, які раніше були звичними виключно на російських ток-шоу. При цьому відповідальність за те, яким чином це все впливає на мізки глядачів - нульова.

І останнє. Масовка. Тут абсолютно повна калька з російських політичних ток-шоу. Підбираються малозабезпечені, малоосвічені люди, які за невелику платню готові сидіти в студії годинами, аплодувати виключно по команді старшого і гудіти тоді, коли це потрібно ведучим. Водночас, через їхнє так зване «інтерактивне голосування» формується потрібна продюсерам програми картинка, яка переважно стосується недовіри до української влади, миру за будь-яку ціну, братських зв’язків з Росією, ностальгії за часами СРСР тощо.

Загалом таких політичних ток-шоу вже десятки на десятку каналів. Лиш в п’ятницю ввечері, у прайм-тайм після 21.00, нарахував 8 на найрейтинговіших каналах. Для порівняння, десь ще 2-3 роки тому їх не було взагалі. Не всі вони звичайно антиукраїнської спрямованості. Але більшість з них так точно. Отака в нас кремлівська свобода слова і свобода ЗМІ. Прикриваючись цими святими цінностями, за які люди вмирали під час Революції Гідності і досі щотижня віддають свої життя на фронті, в Києві, та і не лише в Києві, створено цілу мережу антиукраїнських осередків впливу, мета яких - формування такої громадської думки, за якої можна буде всіляким ОПЗЖ запросто знищити будь-які перспективи побудови європейської демократичної України і забезпечити повернення цілої країни в лоно Москви. Не знаю що там як буде крутитись далі в подібних студіях, а мене більше на цих антиукраїнських шабашах не буде.

Не хочу бути частиною цього вбивчого для моєї Батьківщини мережевого проекту,- розповів Вадим Трюхан."

Раніше український політолог, голова правління громадської організації «Європейський рух України» Вадим Трюхан, звинуватив телеведучого програми «60 хвилин» Євгена Попова в хамстві і був вигнаний зі студії «Росії 1».

Він покинув студію телеканалу після того, як під час обговорення ситуації в Донбасі гість передачі заявив, що він і його опоненти-росіяни ніколи не зійдуться на думці, оскільки у сторін «діаметрально протилежні національні інтереси».

Потім громадський діяч прокоментував інцидент на своїй сторінці в Facebook де заявив, що давно думав про відхід з телепередачі.

Мабуть ніколи раніше не було такого радісного відчуття ейфорії. Воно й зрозуміло. Адже вирвався з реального дурдому, в який перетворилася програма "60 хвилин" », - повідомив він.

У той же час Трюхан додав, що майданчик телепередачі дозволив йому донести свою позицію до мільйона глядачів.

Експерт також звинуватив провідних опонентів в тому, що у них немає аргументів і вони «виконують завдання зверху», шляхом погроз і хамства.

Читайте також:Повернення в СРСР: журналісти розгромили законопроєкт про дезінформацію