Україна
27 лютого 2020
Найголовніше за день: коронавірус в Європі, зіткнення у Харкові, скасування люстрації.
Читайте про найголовніші події дня, 27 лютого.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 27 лютого.

Коронавірус в Європі

За останні дні спалах коронавіруса COVID-19 і летальні випадки були зафіксовані в кількох європейських країнах. Ми стежимо за тим, як коронавірус поширюється по країнах Європи.

Італійська преса повідомила про перший випадок зараження коронавірусом в області Кампанія, на півдні країни - за даними ЗМІ, йдеться про українку, яка працює й мешкає в Італії.

Європейська Комісія розраховує, що у разі подальшого поширення коронавірусу у світі світова економіка може перейти у стан кризи, тобто економічного спаду.

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляє, що в кожній області визначили госпітальні бази і бригади екстреної швидкої допомоги на випадок поширення коронавірусу.

Зіткнення у Харкові

У четвер, 27 лютого, в Харкові біля ТЦ "Барабашово" відбулися масові зіткнення.

На опублікованих відео в мережі показані люди в балаклавах і група в жилетках ініціативної групи підприємців "Барабашово". Також на місці події чутні звуки, схожі на вибухи або постріли. Крім того, невідомі особи підпалили вхідні арку на "Барабашово"

Голова Харкова Геннадій Кернес прибув на ринок "Барабашово". Мера міста зустріли криками "Ганьба" і "Сучий пес". При спілкуванні з мітингувальниками Кернес повідомив, що сьогодні повинні були демонтувати арку на в'їзді в ринку, оскільки на неї, за його словами, "немає жодного документа". Кернес на місці віддав вказівку комунальникам: "Беріть кран і знімайте". За його словами, підприємці будуть працювати також, як і працювали, підприємці отримають нові торгові місця.

Скасування люстрації

Мін’юст готує спеціальну процедуру, яка дозволить переглянути справи та сплатити колишнім чиновникам компенсації через рішення ЄСПЛ у Страсбурзі.

Люстрованих посадовців часів правління Януковича частково реабілітують.

Наразі в реєстрі люстрованих 894 особи – це ті керівники держустанов, яких звільнили, застосувавши закон про очищення влади. Дехто відновився на посадах раніше через українські суди або завдяки спецдозволу президента Петра Порошенка. Тепер же й цей список може спорожніти.

Один з п’ятірки позивачів, що перемогли в ЄСПЛ, екс-податківець Роман Якубовський вважає, що тепер відновлено справедливість. Він буде домагатись повернення на посаду.

Також повідомляли, що Українське витримане ігристе Artwine Brut Rose отримало найвищу нагороду і стало єдиним в категорії Top Gold і визнане найкращим в світі.

Читайте також:Вибиті вікна, газ, кров: у Жмеринці намагаються зірвати сесію міської ради