Україна
1 березня 2020
Головні новини тижня: заворушення у Харкові, самоспалення під Офісом Президента, поширення коронавірусу у світі
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Заворушення у Харкові

У четвер, 27 лютого, в Харкові біля ТЦ "Барабашово" відбулися масові зіткнення.

На опублікованих відео в мережі показані люди в балаклавах і група в жилетках ініціативної групи підприємців "Барабашово". Також на місці події чутні звуки, схожі на вибухи або постріли. Крім того, невідомі особи підпалили вхідні арку на "Барабашово"

Голова Харкова Геннадій Кернес прибув на ринок "Барабашово". Мера міста зустріли криками "Ганьба" і "Сучий пес". При спілкуванні з мітингувальниками Кернес повідомив, що сьогодні повинні були демонтувати арку на в'їзді в ринку, оскільки на неї, за його словами, "немає жодного документа". Кернес на місці віддав вказівку комунальникам: "Беріть кран і знімайте". За його словами, підприємці будуть працювати також, як і працювали, підприємці отримають нові торгові місця.

Самоспалення під Офісом Президента

У Києві під Офісом президента України чоловік здійснив самопідпал

Повідомляється, що невідомий раптово підпалив себе, оточуючі його люди, в тому числі представники правоохоронного органу оперативно його загасили. 

На даний момент невідомо, чи була це спланована акція. 

Поширення коронавірусу у світі

У ВООЗ відзначили, що у деяких країн немає такої системи епіднагляду за хворобами, як в Китаї.

Китай робить достатньо для боротьби з поширенням нового коронавірусу, однак інші країни не готові стримати можливий спалах. Про це заявив голова міжнародної групи експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я в Китаї Брюс Ейлворд.

Ейлворд зазначив, що країни повинні запобігти можливу пандемію. Але у деяких з них немає такої системи епіднагляду за хворобами, як у Китаї, постраждалому від спалаху атипової пневмонії у 2002 - 2003 роках.

Міністерство охорони здоров'я 25 лютого оприлюднило два відеоматеріали, у яких розповіли алгоритм дій у разі підозри на інфікування коронавірусом COVID-19.

За останні дні спалах коронавіруса COVID-19 і летальні випадки були зафіксовані в кількох європейських країнах. Ми стежимо за тим, як коронавірус поширюється по країнах Європи.

Італійська преса повідомила про перший випадок зараження коронавірусом в області Кампанія, на півдні країни - за даними ЗМІ, йдеться про українку, яка працює й мешкає в Італії.

Європейська Комісія розраховує, що у разі подальшого поширення коронавірусу у світі світова економіка може перейти у стан кризи, тобто економічного спаду.

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляє, що в кожній області визначили госпітальні бази і бригади екстреної швидкої допомоги на випадок поширення коронавірусу.

Заблоковано роботу «Суспільного» 

18 лютого Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із «Суспільного» боргу в сумі 10 млн 591 тисяча 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз».

У «Суспільному» також зазначають, колишня державна Національна телекомпанія України почала співпрацювати з «Євроньюз» у 2010 році, тобто ще до створення «Суспільного мовника». Згодом з бюджету припинили виділяти кошти на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії «Євроньюз», що й спричинило появу боргу та відповідний судовий процес.

Очільник «Суспільного»Аласанія розповів, що про арешт рахунків мовника ніхто не попередив. «Євроньюз» виграв судовий процес у цій справі ще три роки тому, тому незрозуміло, чому рахунки заарештували зараз. Він вважає таке рішення Мін'юсту політично мотивованим.

Читайте також: У Єврокомісії вважають, що спалах коронавірусу може викликати новий економічний спад