Економіка та бізнес
3 березня 2020
В Україні хочуть знизити податки для IT-шників: озвучено умову
Представники влади та IT-індустрії домовилися про прийнятну модель оподаткування галузі.
news-image

В Україні запропонували створити для IT-фахівців окрему п'яту групу спрощеного оподаткування, але заборонити їм займатися зовнішньоекономічною діяльністю.

Про це заявив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков в ході форуму Level Up Ukraine, передає НВ. Представники влади та IT-індустрії домовилися про прийнятну модель оподаткування галузі. Йдеться про введення п'ятої групи платників єдиного податку з меншою, ніж пропонувалося, ставкою ЄСВ.

Зараз ми домовилися практично з усією індустрією, комфортний режим, при якому б їм хотілося працювати – п'ята група, запропонована ще влітку (2019 року. - Ред.). Але на відміну від тієї пропозиції, яка включала два ЄСВ (ЄСВ з двох мінімальних зарплат. - Ред.) і військовий збір, і підвищення на 1% в рік (ставка податку на розвиток людського капіталу, яка буде рости з 1% до 5% протягом п'яти років. - Ред.), ми вирішили, що пропозиція, яка нас влаштує – один ЄСВ, таке ж підвищення, але для цієї групи буде заборонена зовнішньоекономічна діяльність", – сказав Борняков.

Він пояснив, що така заборона вводиться для того, щоб IT-компанії не наймали українських програмістів з-за кордону і платили податки там, а щоб створювали компанії всередині України і оформляли їх на п'ятій групі.

Як повідомляли раніше, Мінцифра разом з парламентським комітетом з цифрової трансформації презентували податкову реформу для IT-компаній 6 січня 2020 року. Фактично для них хочуть ввести п'яту групу єдиного податку.
Ідея Кабміну і депутатів ВР поміняти систему податків для IT-сфери викликала шквал критики від співробітників індустрії. Вони побоюються, що новий податок з'їсть левову частку їхнього прибутку.
 
Читайте також:«Краще знизити податки бізнесу»: Мінфін виступив проти виділення 90 млрд грн на підтримку економіки