Політика
5 березня 2020
Аваков залишається на посаді міністра: що треба про це знати
Згадуємо найгучніші справи Авакова на посаді та чому він все ж залишається.
news-image

Попри те, що активісти неодноразово протестували проти того, щоб Арсен Аваков залишався на посаді очільника МВС, влада не бажає з ним прощатися, повідомляє 24 канал

Згадуємо найгучніші справи Авакова на посаді та чому він все ж залишається.

Чому Аваков залишається?

Президент України Володимир Зеленський зазначав, що поки "немає людини, яка може займатися питаннями безпеки, і яка була би не з нинішньої правоохоронної системи". Тому, за його словами, альтернативи Авакову немає.

Хоча експерти оцінювали його шанси як "50 на 50". Зокрема, відповідь на це питання мала б залежати від масштабів акції під ОПУ напередодні повторного призначення Авакова на посаду. Фахівці зазначали: значний суспільний спротив міг би зіграти на руку "Слузі народу", які швидше бажали б бачити очільником МВС близьку до політичної сили людину.

Так, як пояснював сайту 24 каналу політичний аналітик Дмитро Купира, українці проявили чіткий сигнал того, що не хочуть бачити міністром людину, яка не здатна продовжити реформувати підконтрольне йому міністерство і забезпечити безпеку для громадян.

Зокрема, тут мається на увазі передусім те, що замовників багатьох нападів та вбивств активістів досі не знайшли.

Аваков, контролюючи міністерство, має неабиякий вплив. І не через те, що має суспільну підтримку чи через те, що він – професіонал своєї справи. А просто тому, що він фактично каже: "Я зараз контролюю МВС і можу або підтримувати порядок і вашу безпеку, або ні", – пояснив експерт.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала у коментарі сайту 24 каналу також пояснював, що Аваков також не вписується в той формат, який був озвучений Володимиром Зеленським з самого початку.

Йшлося про технократичність уряду. А Аваков – людина з політичним призначенням, і він сам неодноразово говорив, що він – політик, – зазначав експерт.

Аваков
Відставки Авакова вимагали після вбивства поліцейськими хлопчика / 24 канал

Найгучніші провали Авакова

Низка нерозкритих вбивств активістів

Йдеться передусім про вбивства Павла Шеремета, Ірини Ноздровської та Катерини Гандзюк, замовників яких досі не покарано.

Журналіста Павла Шеремета вбили вранці 20 липня 2016 року у центрі Києва. Автомобіль, за кермом якого він їхав, було підірвано. Не дивлячись на значний суспільний та міжнародний резонанс, справа про вбивство Павла Шеремета довго залишалася нерозкритою. Лише у грудні 2019 року Арсен Аваков назвав імена підозрюваних. Однак докази їхньої винуватості для багатьох активістів не виявилися переконливими і викликали хвилю обурення суспільства.

Правозахисницю Ірину Ноздровську вбили у грудні 2017 року. 1 січня 2018 року її тіло знайшли в річці у Вишгородському районі Київської області.

Поліція затримала Юрія Россошанського. Він зізнався у скоєнні злочину. Однак у суді свою провину не визнав. Дружина підозрюваного зазначила, що він залишив дві записки, в яких йдеться про те, що чоловік не вбивав Ноздровську, але візьме провину на себе, щоб це не позначилося негативно на його родині. Обухівський районний суд присудив Россошанському сім років позбавлення волі без права на амністію та 600 тисяч гривень компенсації батькам.

31 липня 2018 року у Херсоні активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою, 4 листопада вона померла в лікарні. 5 серпня 2019 року набув чинності вирок п’ятьом звинуваченим у злочині. Підбурювач Сергій Торбін отримав 6 років 6 місяців, виконавець Микита Грабчук – 6 років, спільники Володимир Васянович і В’ячеслав Вишневський – по 4 роки, Віктор Горбунов – 3 роки позбавлення волі.

Що відомо про вбивство Гандзюк: відео

Смерть Сашка Білого

У 2014 році активісти звинуватили очільника МВС у смерті українського націоналіста Сашка Білого (Олександр Музичко) і вимагали його відставки. У кінці лютого 2014 року Музичко обіцяв "повісити як собаку" Арсена Авакова і, якщо "його люди" приїдуть на територію Рівненської області затримувати його, то він їх знищить. 25 березня 2014 року стало відомо про смерть Музичка: його вбили двома пострілами у серце. Рівненська міська рада назвала це вбивство політичним і закликала Арсена Авакова подати у відставку.

"Рюкзаки Авакова"

Очільник МВС "засвітився" також у корупційному скандалі, який відомий за назвою "справа про рюкзаки Авакова". Так, 2015 року МВС закупило п’ять тисяч наплічників для Національної гвардії. Їхня вартість була завищеною, а якість не відповідала стандартам. У результаті держава зазнала збитків у розмірі понад 14 млн грн. На початку листопада 2017 року представники НАБУ затримали підозрюваного у цій справі Олександра Авакова (сина очільника МВС).  

Рюкзаки Авакова
Що треба знати про "рюкзаки Авакова" / 24 канал

Однак у липні 2018 року справу було закрито. Інший підозрюваний, представник фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків Володимир Литвин, нібито зізнався у шахрайстві та підробці документів і взяв провину на себе. 23 серпня Солом'янський суд Києва скасував арешт квартир, двох машиномісць та акцій Олександра Авакова. 30 серпня суд повернув Центру протидії корупції скаргу на закриття "справи рюкзаків".

Як зі "справи рюкзаків" поступово виводили ключових підозрюваних: відео

Провал реформи правоохоронних органів в цілому

Протягом останніх 5 років також проводили низку протестів, спричинених провалом реформи. Мітингувальники пояснювали свої дії тим, що підпали машин, побиття та напади на активістів довели, що злочинність зростає через бездіяльність поліції. А переважна більшість справ такого характеру не просуваються взагалі. Лише за останні два роки в Україні скоїли понад півсотні нападів на активістів та журналістів.

Стрілянина у Княжичах

У грудні 2016 року під час спецоперації Нацполіції та корпусу оперативно-раптової дії (КОРД) із затримання грабіжників у селі Княжичі сталася стрілянина, під час якої загинули п'ятеро правоохоронців. Через стрілянину між представниками різних підрозділів МВС міністра Арсена Авакова закликали подати у відставку.

У серпні 2017 року ГПУ повідомила про підозру трьом представникам Нацполіції. Їх звинуватили у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, умисному вбивстві та у замаху на умисне вбивство.

Вбивство Кирила Тлявова поліцейськими

31 травня у Переяславі-Хмельницькому (Київська область) 5-річний хлопчик потрапив до реанімації з вогнепальним пораненням голови. У дитину стріляли двоє п'яних поліцейських: старший сержант Володимир Петровець та лейтенант Іван Приходько. Їх затримали.

У хлопчика був повністю роздроблений череп, витягнути кулю лікарі так і не змогли. Увечері 3 червня дитина померла. Правоохоронцям загрожує ув'язнення від 10 до 15 років або ж довічне ув'язнення.

Підозрювані у вбивстві Шеремета

Активісти неодноразово збиралися на мітинги у Києві з вимогами справедливого правосуддя щодо підозрюваних у вбивстві Шеремета. Вони переконані: справа є сфальсифікованою і "зшита білими нитками". Під час акцій також повторювали вимоги щодо відставки Авакова.

У вбивстві Павла Шеремета підозрюють кілька осіб.

Військовий медик Яна Дугарь, яка начебто проводила розвідку поблизу місця проживання Шеремета напередодні його вбивства та зберігала вдома зброю. Підозрювана зазначає: це – речі іншого військового, з яким вона ділила помешкання. Наразі жінка перебуває під нічним домашнім арештом.

Ветеран бойових дій на Донбасі, боєць Сил спецоперацій, музикант Riffmaster Андрій Антоненко, який перебуває під вартою. Однак його адвокат наводить низку доказів непричетності чоловіка до злочину.

Волонтерка і військовий медик Юлія Кузьменко, за версією слідства, разом із Антоненком закладали вибухівку під авто журналіста. Вона ж нібито її і підірвала. Зараз жінка під вартою.

Не отримали офіційних підозр, однак фігурують у справі ветеран бойових дій на Донбасі з позивним "Буча" Владислав Грищенко (перебуває під вартою в іншій справі) та його дружина, також військова, з позивним "Пума" Інна Грищенко (перебуває під домашнім арештом в іншій справі).

Акція проти Авакова
Акція з вимогою відставки Авакова під АП

Українська громадська організація Центр Протидії Корупції на своїй сторінці в фейсбук також висловила думку на рахунок "оновлення" Уряду. 

☢ Аваковірус прогресує. Верховна Рада проголосувала за новий Кабмін з "тимчасовим" Аваковим у складі.

Аваков - це: ⛔ вщент провалена реформа поліції ⛔ амністія беркутівців і одіозних ментів ⛔ корупція, рекет, кришування і бєспрєдєл ⛔ провал розслідування резонансних справ, зокрема справи Гандзюк ⛔ крадіжки орлами міністра під час обшуків ⛔ кришування видобутку бурштину, нелегальних казино, рейдерства ⛔ постійні скандали з оточенням міністра ⛔ відмазування сина, якого НАБУ затримало за розкрадання на рюкзаках для армії Але депутати проголосували за це "нове серце"