Iнтерв’ю
5 березня 2020
Микола Княжицький: «Новий кабмін - це результат домовленостей Зеленського з олігархами»
Політик стверджує, що Зеленський приймає більшість кадрових рішень не з професійних мотивів, а з метою побудови диктатури в Україні.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Миколою Княжицьким, українським журналістом та політиком, депутатом від партії «Європейська Солідарність» на тему нового уряду, знайомства з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем та відставки генерального прокурора Руслана Рябошапки.

Кор.: Фракція "Європейська Солідарність" утрималась від голосування за відставку Олексія Гончарука, але і не була проти. Чому голосування депутатів було саме таким? Що було добре в роботі Гончарука, а що ні?

Микола Княжицький: Вчора відправили у відставку уряд який формував Зеленський і він несе за його діяльність особисту відповідальність. Ми не голосували за призначення цього уряду, тому й не голосували за його відставку. Діяльність цього уряду привела до глибокої економічної кризи: вперше за багато років не були проіндексовані пенсії, промисловість падає щомісяця, а в бюджеті величезна дірка. Однак основною причиною відставки уряду є спроба якимось чином врятувати свій рейтинг, який зараз почав стрімко падати. Не думаю, що це йому вдасться.

Кор.: Фракція "Європейська Солідарність" не підтримала призначення Дениса Шмигаля на посаду прем’єр-міністра України. Чим він не задоволняє вимогам партії "ЄС"?

Микола Княжицький: Я особисто знайомий із Шмигалем і ставлюсь до нього позитивно, тому що він досвідчений менеджер та мав досвід роботи і в державних структурах, і в приватних. Але мова йде не про персоналії, а посади і відповідальність. Денис Шмигаль не прийшов на зустріч з фракцією "Європейська солідарність". І що робитиме цей уряд нам абсолютно не зрозуміло, нам не було представлено його програми діяльності.

Хоча щодо призначень, то бачимо, що новий кабмін – це результат домовленостей Зеленського з олігархами.

Не важливо хто буде призначений. Новий уряд, як і попередній – це особистий уряд Володимира Зеленського. Тим більше назвати його оновленим дуже складно, це скоріше уряд не нових, а старих облич, які раніше були в обоймі Януковича. Ми знаходимось в опозиції до Зеленського і вважаємо, що його політика веде Україну до краху. Також бачимо, що Зеленський будує тоталітарний режим. В такому випадку він в ручному режимі контролюватиме і уряд, і правоохоронні органи, і медіа.

Кор.: Попереду ще голосування про відставку Рябошапки та Ситника. Чи підтримає такі рішення Рада? Яка позиція партії "Європейська Солідарність" щодо цих питань?

Микола Княжицький: З одного боку, у нас є величезні претензії до Рябошапки. Ми пам’ятаємо, як Зеленський називав його на 100% своєю людиною. А нам би хотілось мати незалежного генпрокурора. Також вважаємо несправедливою діяльність прокуратури щодо звинувачень Марусі Звіробій та Софії Федини, щодо політично вмотивованих переслідувань Петра Порошенка.

Водночас, бачимо що атака на Рябошапку ведеться із проросійських сил, які інтегровані в українську владу. З боку тих, які стоять на антиукраїнських позиціях, які хочуть знищити пам'ять про Майдан, роблять все, щоб прибрати Рябошапку, який рекомендує себе, все ж таки, як прокурор із європейською традицією.

Зеленський приймає більшість кадрових рішень з політичних, а не професійних мотивів, з метою побудови диктатури в Україні. І ті люди, які мають совість, політичну і громадянську відповідальність, яку має Рябошапка, такі люди викликають найбільше несприйняття у чинної влади.

Тому ми не будемо підтримувати його відставку, адже кращого прокурора ця влада навряд чи призначить.

Раніше стало відомо, що новим генпрокурором може стати Іонушас або Венедиктова.

Читайте також:Новий склад кабінету міністрів України