Політика
6 березня 2020
Заступник генпрокурора Касько подав у відставку, – ЗМІ
Тимчасовим виконувачем обов'язків генпрокурора Руслан Рябошапка призначили Віктора Чумака.
news-image

Перший заступник генерального прокурора Віталій Касько написав заяву про відставку.

Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня" з посиланням на власні джерела.

За даними ресурсу, тимчасовим виконувачем обов'язків генпрокурора Руслан Рябошапка призначили Віктора Чумака.

Зауважимо, що 4 січня Рябошапка звільнив Чумака з посади військового прокурора. Таке рішення генпрокурор ухвалив через ліквідацію військової прокуратури. Останнє відбулося у межах реформи ГПУ, в результаті якої 2 січня почав роботу новий Офіс генерального прокурора.

Цікаво, Офіс генпрокурора матиме 12 департаментів, 8 окремих управлінь, 2 спеціалізовані прокуратури і 1500 працівників, замість 2500 працівників ГПУ, передбачених законодавством.

Що передувало цим подіям

На початку тижня в Раді почали збирати підписи про розгляд питання щодо відставки Рябошапки.

Ініціатором виступив нардеп від "Слуги народу" Максим Бужанський. Зрештою підписів зібрали більше ніж достатньо, і це стало підставою для розгляду відповідного питання в парламенті. 

Підписи під поданням про недовіру Рябошапці ставили здебільшого представники фракцій "Слуга Народу" та ОПЗЖ.  Невдовзі було зареєстровано законопроєкт про висловлення недовіри голові Офісу генпрокурора. Профільний комітет рекомендував постанови до розгляду в залі Ради. 

У четвер, 5 березня, Рада о 18:30 зібралася на позачергове засідання. 263 депутати проголосувала за відставку Рябошапки. Сам Рябошапка вважає, що Рада зацікавлена у його відставці, адже в ГПУ було незручно "порішати" свої справи. Зокрема, за словами Рябошапки, деякі "слуги народу" просили його призначити своїх прокурорів. Відставку Рябошапки пов'язують з непідписанням підозр п'ятому президенту Петрові Порошенку.

Читайте також:Верховна Рада відправила Руслана Рябошапку у відставку