Економіка та бізнес
10 березня 2020
Нацбанк продав $ 150 млн з резервів за 30 хвилин через паніку на валютному ринку
Продажем валюти з резервів Нацбанк намагається стримати паніку на валютному ринку, яка призводить до різкого зростання курсу валют.
news-image
Протягом перших 30 хвилин після відкриття міжбанківського валютного ринку 10 березня Національний банк України розпродав 150 мільйонів доларів із золотовалютних резервів України.

Про це повідомляє «Ліга.Фінанси», посилаючись на представників двох українських банків.

Продажем валюти з резервів Нацбанк намагається стримати паніку на валютному ринку, яка призводить до різкого зростання курсу валют.

Торги відкрилися продажем НБУ. За перші 30 хвилин він продав близько 150 мільйонів доларів. Ринок (ринковий курс — ред.) знаходиться у діапазоні 25,27/25,31. Готівковий ринок торгується вище: 25,5/25,8», — повідомили представники «ОТП Банку».

Цю інформацію виданню підтвердили у «Райффайзенбанку Аваль».

Курс слабко відреагував на інтервенції Нацбанку — зростання курсу продовжується», — зазначили у банку.

Падіння курсу валют спровокувала паніка на світових ринках, пов’язана з поширенням коронавірусу та рекордним падінням цін на нафту та інші сировинні товари.

Зазначимо, що в останній тиждень лютого 2020 року через паніку, спричинену коронавірусом, фінансові ринки у світі втратили щонайменше 5 трильйонів доларів — це еквівалент ВВП Японії (у 2018 році за розрахунками МВФ) і більше ВВП України у понад 40 разів. На світових фінансових ринках стався найбільший спад від часів Світової фінансової кризи. Цей спад продовжився і на початку березня.

9 березня світові ціни на нафту протягом дня впали на 30%. Цьому сприяла паніка на ринках, пов'язана з коронавірусом, а також відсутність домовленості між країнами-експортерами нафти (ОПЕК) та Росією.

За останніми даними, кількість інфікованих коронавірусом SARS-CoV-2 у світі зросла до 114 443. З початку спалаху від коронавірусного захворювання Covid-2019 у світі вже одужали 64 154 людей. Водночас померли 4 026 пацієнтів.

В Україні поки зафіксували один випадок інфікування коронавірусом. 

Читайте також:Чорний понеділок: фондові ринки показали рекордне з 2008 року падіння