Світ
12 березня 2020
Коронавірус в Італїї. Як «лікарі в окопах» борються зі смертельним захворюванням
Італійський лікар радить відмовитися від походів в театри, музеї або тренажерні зали і пошкодувати безліч літніх людей, яких ви можете вбити
news-image

"Лікарі в окопах" борються зі смертельним захворюванням в Італії. Про це повідомляє ua-reporter.com.

Італійська газета Corriere della Sera ( "Вечірний вісник") оприлюднила звернення лікаря клініки Humanitas Gavazzeni Даніеле Маккіні, який розповів на своїй сторінці в "Фейсбуці" про те, як він і його колеги намагаються запобігти поширенню епідемії коронавирусу.

Це "важливе свідчення реального поширення вірусу" та оповідання "про лікарів в окопах", які борються зі смертельним захворюванням, пише видання.

Нижче подано текст звернення Даніеле Маккіні:

В одному з електронних листів, які я отримую від Італійського департаменту охорони здоров'я по кілька разів на день, було прохання" дотримуватися соціальної відповідальності ". Після довгих роздумів я вирішив, що мовчання безвідповідальне. Я постараюся донести до далеких від медицини людей, що ми переживаємо в Бергамо в ці пандемічні дні.

Тиждень тому, коли нинішній ворог ще знаходився в тіні, я з деяким подивом спостерігав реорганізацію рідного госпіталю. Всі, кого можна було виписати, були відправлені додому, палати порожніли, в реанімації встановлювалися додаткові ліжка, коридори перегороджували контейнерами, щоб регулювати потоки хворих.

Всі ці швидкі перетворення привели лікарню в стан сюрреалістичної порожнечі. Але ми все ще не усвідомлювали лютість прийдешньої війни.

Я до сих пір пам'ятаю, як чекав дзвінка з мікробіологічної лабораторії. Це була перша пацієнтка з підозрою на коронавірус. Я думав про наслідки для клініки і для себе особисто. І війна почалася. Бій іде вдень і вночі.

Жителі Бергамо в принципі не дуже люблять потрапляти до лікарень. І зараз вони тримаються до останнього, діючи за інструкцією: 7-10 днів сидять вдома з лихоманкою, але потім, більше не можуть терпіти, у них дихальна недостатність, їм потрібен кисень.

Кількість хворих зростає в геометричній прогресії: 15-20 госпіталізацій в день, результати аналізів йдуть один за іншим, і всі вони позитивні. Нас збирають на нараду, щоб пояснити регламент першої невідкладної допомоги та роботу комп'ютерної програми, яка налаштована для цих цілей. Через кілька хвилин ми вже в приймальному відділенні. На екрані комп'ютера причини надходження в клініку одні і ті ж: лихоманка, кашель, утруднене дихання. Висновок рентгенолога теж одне на всіх: гостра двобічна пневмонія. Всі показання до госпіталізації. Деяких відразу везуть в реанімацію. Іншим навіть це вже не допоможе.

Госпіталь заповнювався пацієнтами. Зазвичай різнокольорові табло з іменами (в залежності від відділення, до якого вони приписані) тепер все червоного кольору. Замість різних діагнозів тепер у всіх один - гостра двобічна пневмонія. 2019 nCoV не затримується в верхніх відділах дихальних шляхів, він швидко заражає альвеоли легенів, роблячи їх нездатними виконувати свої функції.

Давайте подивимося правді в очі: одужання залежить від можливостей вашого організму. Ми сподіваємося, що організм знищить вірус самостійно. Ми тільки вивчаємо хворобу, лікарські препарати нечисленні, антивірусна терапія носить експериментальний характер.

Так, в групі ризику - люди старше 65 років. Але, коли ви бачите в реанімації молодих людей, інтуібірованих або підключених до апарату Ecmo, який витягує кров з організму і насичує її киснем, ілюзія, що молодий вік захистить від небезпеки, розсіюється.

І хоча все ще зустрічаються сміливці, котрі ігнорують рекомендації і ведуть звичний спосіб життя, епідеміологічну катастрофу ніхто не відміняв.

Неймовірно, як за короткий термін ми змогли розгорнути всі медичні сили для протистояння катастрофи такого масштабу. По крайній мірі, в моїй клініці Humanitas Gavazzeni. Більше немає хірургів, урологів, ортопедів, ми всього лише лікарі, раптово стали однією командою, яка опинилася на шляху цунамі. Більше немає змін і графіків, лікарі і медсестри працюють понаднормово, на межі. Ми робимо різну роботу, пересуваємо ліжка і переносимо пацієнтів. Вся інша життя припинилася.

Незважаючи на всі засоби захисту, я і мої колеги, безумовно, схильні до ризику. Деякі вже заразилися, деякі в свою чергу заразили членів сім'ї, а деякі з членів їх сімей вже між життям і смертю.

Я добровільно самоізолювався в лікарні, боячись заразити літніх родичів. Я зі сльозами дивлюся на фотографії сина над своїм столом і спілкуюся з ним по скайпу.

Будьте милосердні, відмовтеся від походів в театри, музеї або тренажерні зали, пошкодуйте безліч літніх людей, яких ви можете вбити. Будь ласка, послухайте нас. Намагайтеся виходити з дому тільки заради найнеобхіднішого. Уникайте місць масового скупчення, де великий ризик контактів з інфікованими людьми, які самі не знають, що вони заразні.

Ви можете поділитися цим повідомленням. Нам потрібно поширювати інформацію, щоб запобігти тому, що відбувається тут, по всій Італії.

Звернення датовано 7 березня 2020 року .

Нагадаємо, раніше стало відомо про закриття в Україні контрольно-пропускних пунктів на кордоні.

Читайте також:В Італії протягом доби від коронавірусу померла рекордна кількість людей