Політика
13 березня 2020
Нові мінські протоколи. Документ
ТКГ домовилася про створення фіксуючого суб'єктність ОРДЛО органу.
news-image

У Мінську підписані домовленості про створення органу, яким фіксується суб'єктність ОРДЛО, а Росія в статусі гаранта-спостерігача, виявилася нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ. Про це йдеться в рішенні Тристоронньої контактної групи, засідання якої відбулося у Мінську 11 березня. Документи передало у розпорядження ZN.UA джерело в переговорній групі.

У протоколі зазначається, що Рішення ТКГ про заснування Консультативної ради буде підписано 25 березня 2020 року після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини.

Основним завданням Ради є здійснення діалогу, консультацій та вироблення пропозицій щодо проектів політичних і правових рішень щодо врегулювання конфлікту у відповідності з Комплексами заходів, в тому числі щодо проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей України", - зазначається в рішенні ТКГ.
протокол
 
Протокол заседания трехсторонней группы
DT.UA

Згідно з текстом документа, критерії та порядок призначення членів Ради визначаються Україною, окремими районами Донецької і Луганської областей України, Російської Федерації, Федеративної Республіки Німеччина, Французької Республіки та ОБСЄ самостійно.

Крім того, Україна, окремі райони Донецької і Луганської областей України, Російська Федерація, Федеративна Республіка Німеччина, Французька Республіка і ОБСЄ не пізніше ніж за три робочих дні до дня першого засідання Ради повинні будуть повідомити Спеціального представника Діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі про своїх учасників засідання Ради.

протокол
 
протокол
 
 Нагадаємо, президент Володимир Зеленський побудував свою виборчу кампанію на обіцянках швидко припинити війну на Донбасі. Він запевняв, що це можна зробити, якщо «просто перестати стріляти». 1 жовтня Україна узгодила текст «формули Штайнмайера». Сам текст українська сторона опублікувала на наступний день. Реалізації «плану Штайнмайера» має передувати розведення військ на Донбасі на трьох ділянках, за яким потрібно буде масштабніше розведення військ по всій лінії розмежування.

29 жовтня 2019- го стартував процес розведення сил і засобів в Золотому. Це викликало масові акції протесту. Проте розведення в декількох точках відбулося.

Незважаючи на те, що 9 грудня 2019 Україна і РФ домовилися про повне припинення вогню і обмін полоненими, терористи періодично атакують позиції української армії. Одна з таких атак сталася поблизу точки розведення в Золотому. Тоді загинув 1 український військовий, поранення отримали ще 4. Зеленський назвав цю атаку провокацією.

Читайте також:Зеленський розповів про новий обмін полоненими з Путіним