Події
13 березня 2020
Сотня українців, які поверталися додому, застрягли на кордоні між Італією та Словенією
На словенсько-італійський кордон вони прибули ввечері 12 березня.
news-image

Наших співгромадян не пускають словенські прикордонники. Повертатися назад до Італії українці також не хочуть.  На кордоні між Італією та Словенією застрягла група із 100 українців, яких не впускають словенські прикордонники через спалах коронавірусу. 

Про це розповіли ТСН.ua заблоковані на кордоні українці.
За їхніми словами, на словенсько-італійський кордон вони прибули ввечері 12 березня. Місцеві прикордонники поміряли температуру лише у водія та ухвалили рішення не пропускати автобуси та закликали їх повертатися до Італії.

Однак більшість з них не хоче повертатися, оскільки термін їхнього перебування за біометричними паспортами в країнах ЄС спливає, а тому вони ризикують отримати депортацію та заборону на в’їзд.

До Італії назад ніхто не хоче повертатися. Багато пасажирів не мають куди повертатися. Люди їздять за біопаспортами і у них закінчуються дні. Якщо вони будуть вертатися, їм просто дадуть депортацію", - розповідають вони.

Також разом із українськими автобусами на кордоні застрягли і румунські автобуси, але без пасажирів. Автобуси до України виконували рейси Мілан-Київ та Барі-Херсон. Українці розповіли, що зв’язувались із консулами МЗС України в Італії, Словенії та Австрії. Ті обіцяють їм допомогти. Також вони перебувають на зв’язку із представниками автобусних перевізників, які також працюють над вирішенням питання. Водночас словенська поліція намагається вигнати українців з паркінгу на КПП та змусити повернутися назад до Італії, які категорично відмовляються це робити. 

До слова, з 13 березня, як повідомив Урядовий портал, уже є обмеження під час перетину державного кордону Словаччини та Румунії. 

Словацькою Республікою прийнято рішення з метою обмеження поширення коронавірусу з 7:00 13 березня 2020 року припинити громадські міждержавні перевезення до/з Словацької Республіки на всіх пунктах перетину кордону у всі сусідні країни. Припиняється міжнародне автобусне сполучення до/з Словаччини.

Міжнародні вантажні перевезення не припиняються, проте водії транспортних засобів мають бути обладнані захисними засобами, детальна інформація знаходиться за посиланням. З 8:00 13 березня на в’їзд до Словаччини через пункти пропуску пропускатимутися лише особи, які мають дозвіл на постійне або тимчасове проживання на території СР, на виїзд зі Словаччини - без обмежень.

Згідно з повідомленням Словацьких залізниць з 7 години 13 березня 2020 відмінено курсування поїздів (вагонів) у міжнародному сполученні із Словацькою Республікою:

- № 960/961 Кошице – Мукачево;

- № 962/963 Кошице – Мукачево;

- № 8860/8863 Чієрна над Тисою – Чоп;

- № 8862/8861 Кошице – Чоп;

- Безпересадковий вагон № 26/382 Київ – Кошице.

Продаж проїзних документів на поїзди, які курсують до Словацької Республіки призупинено. Повернення коштів за раніше придбані проїзні документи проводиться в усіх квиткових касах АТ «Укрзалізниця» згідно діючих нормативно-правових актів та Правил.

Безпересадковий вагон № 26/382 Київ – Кошице, який належить до Укрзалізниці, у складі поїзду Київ-Кошице, буде відчеплено та повернуто до Києва. Чотири громадянина України, які мали дістатися Кошице та перебували у вагоні, відмовились повертатися до Києва та вийдуть на станції Чоп.

Додаткові режимні заходи запроваджує Румунія. Від румунських прикордонників отримано інформацію про умовне розділення територій країн Європи на зони ризику. Під час в’їзду до Румунії з зон ризику, осіб направляють до представників МОЗ Румунії для проведення перевірочних заходів в карантинній зоні протягом 7 днів. У разі відмови – особа не пропускається та повертається зворотно. Відповідно до отриманої інформації на даний час Україна до зон ризику не входить. Слідкуйте за оновленням інформації.

За інформацією Міністерства транспорту Румунії, водіїв транспортних засобів буде перевіряти санітарний орган на кордоні, також необхідно буде заповнити анкету з персональними даними і, якщо проблем не буде виявлено, водії зможуть продовжувати рух.

Нагадаємо, в Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. 

Читайте також:Кличко просить закрити авіасполучення з країнами, де поширюється коронавірус