Україна
15 березня 2020
Головні новини тижня: карантин та перша смерть від COVID-19 в Україні, напад на Сивохо під час презентації платформи примирення, нові Мінські протоколи
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Карантин в Україні

Кабінет міністрів ввів карантин в Україні у зв'язку зі спалахом коронавірусу у світі. Карантин в Україні через коронавірус оголосили на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів у середу, 11 березня.

Київська держадміністрація ввела заборону на проведення масових заходів у столиці за участю понад 60 осіб до 31 березня через поширення коронавірусу. Також київська влада вирішила обмежити проведення спортивних заходів у Києві, призупинити роботу розважальних центрів, кінотеатрів, музеїв, театрів.

Перша смерть від коронавірусу в Україні

71-річна заражена коронавірусом мешканка Радомишля в Житомирській області померла. 

12 березня вона була госпіталізована із зафіксованим лабораторно підтвердженим випадком COVID-19. Жінка заразилася коронавірусів, коли перебувала в Польщі.

Під наглядом лікарів знаходяться близькі родичі, з якими вона проживала, та особи, з якими вона контактувала. МОЗ України зазначає, померла жінка знаходилася в групі ризику.

Напад на Сивохо під час презентації платформи примирення

У Києві радник секретаря РНБО Сергій Сивохо розпочав презентацію платформи Національного примирення.

У залі багато журналістів. Але є і представники Нацкорпуса. А біля будівлі де проводиться презентація, знаходиться близько 30 осіб в камуфляжі без розпізнавальних знаків.

Платформу створила команда Сивохо  в рамках виконання ініціатив президента зеленкою по політиці на Донбасі. Презентацію по суті зірвали. Зробили це "Національні дружини", які, як відомо, пов'язують з Арсеном Аваковим.

Тим часом Нацкорпус пікетує комплекс "Парковий", де сьогодні радник секретаря РНБО Сергій Сивохо проводить прес-конференцію стосовно Національної платформи примирення та єдності.

Поліція вже затримала 15 осіб, які брали участь уштовханині та перепалках після презентації Національної платформи примирення. Під час цих подій невідомі шарпали та декілька разів штовхнули у спину радника секретаря РНБО Сергія Сивохо.

За фактом інциденту правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження за статтею "Хуліганство". Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк 4 років.

Нові мінські протоколи

У Мінську підписані домовленості про створення органу, яким фіксується суб'єктність ОРДЛО, а Росія в статусі гаранта-спостерігача, виявилася нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ. Про це йдеться в рішенні Тристоронньої контактної групи, засідання якої відбулося у Мінську 11 березня.

У протоколі зазначається, що Рішення ТКГ про заснування Консультативної ради буде підписано 25 березня 2020 року після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини.

Єрмак пояснив скандальні домовленості у Мінську. Він наголосив, що мовиться лише про створення платформи, на якій громадяни як на контрольованій, так і на непідконтрольній території зможуть спілкуватися щодо узгоджених у Мінську питань.

Читайте також: Сивоху звинуватили у державній зраді: «Нацкорпус» написав заяву до СБУ